Σταθάκης: «Απαιτείται μακρά μεταβατική περίοδος για τα κόκκινα δάνεια»

Σταθάκης: «Απαιτείται μακρά μεταβατική περίοδος για τα κόκκινα δάνεια»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάσταση απόψεων που χωρίζει την κυβέρνηση και τους δανειστές στο θέμα των «κόκκινων» δανείων περιέγραψε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας «μακράς μεταβατικής περιόδου κατά την οποία θα απαγορεύεται η πώληση “κόκκινων” στεγαστικών, μικρών καταναλωτικών και δανείων για ευαίσθητες κατηγορίες».

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων και τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εξομαλυνθούν, είναι και η φορολογία, με την κυβέρνηση να επιδιώκει «τα τρίτα μέρη που αγοράζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τις ελληνικές τράπεζες».

Ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά, όπως είπε, «ήρθε η ώρα να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι και, μέσα σε λίγες εβδομάδες να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση», σημειώνοντας πως η παράταση των διαπραγματεύσεων δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η θέση της κυβέρνησης είναι πως έχει ήδη ανοίξει το 50% της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποστήριξε ο κ. Σταθάκης και στο πλαίσιο της συμφωνίας απαιτείται να αναπτυχθεί μια «δυναμική αγορά» για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να «άρουμε όποια μη απαραίτητα νομικά ή άλλα εμπόδια» στην πώληση των δανείων αυτών από τις τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε ότι έχει θεσμοθετηθεί η διευκόλυνση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων και αν και σημείωσε ότι «η αγορά δεν είναι ακόμα λειτουργική», επέμεινε ότι αυτό που λείπει για τη συμφωνία είναι «ορισμένα μικρά κομμάτια σε όρους ρυθμιστικού πλαισίου». «Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν τώρα να χειριστούν το βάρος των NPLs, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι επαρκές και μπορούν να λάβουν όση βοήθεια χρειάζονται από την εξυπηρέτηση εταιρειών που ειδικεύονται στον κλάδο». Ερωτηθείς για το θέμα των διαδηλώσεων, ο κ. Σταθάκης απέρριψε τις εικασίες περί πρόωρων εκλογών, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση θα αντέξει τις διαδηλώσεις των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών για το ασφαλιστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή