Χάνουμε Ρώσους τουρίστες και έσοδα λόγω των καθυστερήσεων στη χορήγηση βίζας

Χάνουμε Ρώσους τουρίστες και έσοδα λόγω των καθυστερήσεων στη χορήγηση βίζας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε απώλεια χιλιάδων Ρώσων τουριστών και κατ’ επέκταση σημαντικών εσόδων απειλείται η χώρα λόγω της καθυστέρησης στελέχωσης των προξενικών μας αρχών στη Ρωσία με επιπλέον προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες έγκαιρης χορήγησης της νέας βιομετρικής θεώρησης Σένγκεν. Να σημειωθεί ότι η νέα διαδικασία που έχει εισαχθεί από πέρυσι απαιτεί περισσότερο χρόνο ανά αίτημα χορήγησης θεώρησης, γεγονός που καθιστά την όλη διαδικασία χρονοβόρα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το ελάχιστο προσωπικό των ελληνικών αρχών αδυνατεί να ανταποκριθεί στο νέο πλαίσιο των θεωρήσεων. Ηδη άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία έχουν προσαρμοστεί, με αποτέλεσμα ο νέος τρόπος χορήγησης θεωρήσεων να μην αποτελεί τροχοπέδη στην εισροή τουριστών από τη Ρωσία. Το θέμα έχει τεθεί από τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας από τα τέλη του 2015, ενώ πρόσφατα κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στη Βουλή από την υπεύθυνη του τομέα τουρισμού της Ν.Δ., Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία συνυπογράφεται από άλλους 6 βουλευτές του κόμματος.

Ενίσχυση

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κίνησε πρόσφατα τις διαδικασίες για την ενίσχυση με προσωπικό των προξενικών μας αρχών σε τρίτες χώρες. Πρόκειται για μία δράση με δικαιούχο το υπουργείο Εξωτερικών, που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας-Τομέας Σύνορα και Θεωρήσεις, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Οπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, θα ενισχυθούν με 42 εξειδικευμένα άτομα οι διπλωματικές και προξενικές μας αρχές εξωτερικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών σε τρίτες χώρες. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της αυξημένης ροής αιτήσεων θεωρήσεων Σένγκεν από τρίτες χώρες και ειδικότερα των αιτήσεων που προέρχονται από μεγάλες και ανερχόμενες τουριστικές αγορές. Αυτό θα γίνει με τη χρηματοδότηση αποσπάσεων προσωπικού και με τη χρηματοδότηση προσλήψεων επιτόπιου προσωπικού. Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ. Η πρόσκληση για την κατάθεση των προτάσεων θα είναι ανοιχτή έως τις 15 Μαρτίου.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε προσωπικό, ενόψει της φετινής τουριστικής περιόδου, έχει κρούσει προς το υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώνοντας και το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα.

Το προξενείο

Σύμφωνα με το προξενείο, ακόμη και αν πολλαπλασιασθεί το προσωπικό μας, φθάνοντας σε 60 με 65 άτομα, το ανώτερο που μπορεί να εξασφαλισθεί είναι η χορήγηση έως 6.500 θεωρήσεων ημερησίως. Το προξενείο έχει υπολογίσει ότι για τη χορήγηση από 12.000 έως 13.000 θεωρήσεων ημερησίως θα απαιτηθεί προσωπικό 120 έως 130 ατόμων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι δυνατότητες διπλής βάρδιας.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι τουριστικών φορέων της χώρας έχουν ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων και εναλλακτικές συμπληρωματικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης στην Ελλάδα κέντρου εξ αποστάσεως χορήγησης θεωρήσεων, που θα λειτουργούσε υποστηρικτικά προς το προξενείο μας. Αντίστοιχες πρακτικές έχουν αξιοποιήσει και άλλες χώρες, ξεπερνώντας τα προβλήματα των καθυστερήσεων που δημιούργησαν οι νέες απαιτήσεις για τη χορήγηση θεωρήσεων Σένγκεν.

Μετά το εμπάργκο στην Τουρκία

Η Ελλάδα έχει μία πρόσθετη ευκαιρία να ανακτήσει μεγάλο μέρος των περυσινών απωλειών από τη ρωσική τουριστική αγορά. Και αυτό γιατί η Τουρκία μετά το οικονομικό και τουριστικό εμπάργκο που τις έχει επιβάλει η Ρωσία λόγω της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού θα χάσει τη φετινή σεζόν ένα μεγάλο μέρος από την πίτα των 3,6 εκατ. Ρώσων τουριστών που την επισκέφθηκαν πέρυσι. Το 2013 ήταν η καλύτερη χρονιά για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αφίξεων Ρώσων τουριστών, φθάνοντας σε 1,35 εκατ. Την ίδια χρονιά οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ρώσων στην Ελλάδα έφθασαν στον αριθμό ρεκόρ του 1,35 δισ. ευρώ. Το 2014 ήρθαν στην Ελλάδα 1,16 εκατ. Ρώσοι τουρίστες ξοδεύοντας 1,25 δισ. ευρώ. Κατά την περυσινή χρονιά τα τουριστικά μεγέθη εμφάνισαν σημαντική πτώση. Οι αφίξεις περιορίσθηκαν σε περίπου 505.000 και τα έσοδα σε περίπου 420 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή