Μπλοκάρουν απόσυρση και αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Μπλοκάρουν απόσυρση και αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά στην ανανέωση του μέτρου της απόσυρσης αυτοκινήτων εμφανίστηκαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στις συναντήσεις που είχαν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Ταυτόχρονα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και για την πρόταση του οικονομικού επιτελείου για τα τέλη κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν να θεσπιστούν τέλη τρίμηνης διάρκειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη για την παράταση της απόσυρσης είχε δοθεί στους πιστωτές της χώρας από τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο ουδέποτε απάντησαν επί του θέματος. Η πρόταση προέβλεπε την παράταση της απόσυρσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου, για τελευταία φορά. Οπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, η καθυστέρηση κατάθεσης της διάταξης οφείλεται στην απροθυμία των τεχνικών κλιμακίων να δώσουν την έγκρισή τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα σημαντικά προβλήματα στην αγορά αυτοκινήτου, που είχε προεξοφλήσει τη θέσπιση του μέτρου.

Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι τα τεχνικά κλιμάκια υποστηρίζουν πως η παράταση της απόσυρσης δεν θα αποφέρει τα έσοδα που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ζημία και ότι θα μειωθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις οχημάτων. Θεωρούν, μάλιστα, ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην εκ των πραγμάτων μείωση των πωλήσεων. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την παράταση της απόσυρσης θα συνεχιστούν, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Την αντίθεσή τους διατύπωσαν και για τις προωθούμενες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν ετοιμάσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα δινόταν η ευχέρεια ανάκτησης πινακίδων για μερικούς μόνο μήνες του 2016, για ένα τρίμηνο όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, με την καταβολή του ενός τρίτου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, εάν ένας ιδιοκτήτης Ι.Χ. επιβαρύνεται με ετήσια τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης 2.000 ευρώ και κατέθεσε τις πινακίδες, θα μπορεί να τις ανακτήσει τους καλοκαιρινούς μήνες, πληρώνοντας περίπου 650 ευρώ. Με το σχέδιο αυτό εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι θα αυξάνονταν οι εισπράξεις για τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς αρκετοί από τους φορολογούμενους που είχαν καταθέσει τις πινακίδες θα τις χρησιμοποιούσαν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με τα στοιχεία του σύνδεσμου εισαγωγέων αντιπροσώπων αυτοκινήτων για την απόσυρση, το 2015 η χρήση του μέτρου αφορούσε περισσότερα από 74.000 οχήματα. Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός επιβατικών αυτοκινήτων που αντικαταστάθηκαν μέσω απόσυρσης το 2015 ανήλθε σε 74.147 αυτοκίνητα, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με το 2014, όταν είχαν αντικατασταθεί μέσω απόσυρσης 70.339 επιβατικά αυτοκίνητα. Ως προς τα ελαφρά φορτηγά, αντικαταστάθηκαν 6.013 αυτοκίνητα μέσω απόσυρσης το 2015, σημειώνοντας αύξηση 6,7% σε σχέση με το 2014, στη διάρκεια του οποίου είχαν αντικατασταθεί μέσω απόσυρσης 5.635 ελαφρά φορτηγά.

Σημειώνεται ότι το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016 εκτιμάται ότι εκτελωνίστηκαν περίπου 3.000 αυτοκίνητα, έναντι 12.000 το αντίστοιχο δίμηνο του 2015. Σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, η μείωση κατά 9.000 αυτοκίνητα μεταφράζεται σε υστέρηση κρατικών εσόδων κατά 30 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή