Απάντηση ΥΠΟΙΚ για τις απευθείας αναθέσεις έργων

Απάντηση ΥΠΟΙΚ για τις απευθείας αναθέσεις έργων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενήμερη για το ζήτημα της τροπολογίας Καμμένου σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις των συμβάσεων που αφορούν στα κέντρα υποδοχής των μεταναστών ήταν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας δεν παραλείπει να επιτεθεί στην ΕΑΑΔΗΣΥ και στον πρόεδρό της, υποστηρίζοντας ότι ο ισχυρισμός του κ. Δημήτρη Ράικου «απομακρύνει την Αρχή από τον θεσμικό και ουσιαστικό της ρόλο, και μόνο ως άστοχος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την τροπολογία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας αναφέρει τα εξής: «Λόγω των έκτακτων και απρόβλεπτων συνθηκών γύρω από την προσφυγική κρίση, που αποτελεί πλέον μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα, η ανάγκη επίσπευσης των διαγωνιστικών διαδικασιών του ΥΠΕΘΑ για τα hotspots ήταν επιβεβλημένη και επιτακτική, καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για συμβατική διαγωνιστική διαδικασία, όταν πρέπει άμεσα να καλυφθούν βασικές ανάγκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων. Για τη διαδικασία αυτή ήταν πλήρως ενήμερη η Αρχή αλλά και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορείς και θεσμοί».

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο πρόεδρος της ΕΑΑΔΗΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε την αντίθεσή του απέναντι στην πρακτική της κατάθεσης τροπολογιών που ορίζουν παρεκκλίσεις από τις ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες που προβλέπει το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο δημοσίων συμβάσεων. Αν και ο κ. Δ. Ράικος δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στην τροπολογία Καμμένου, τη «φωτογράφιζε». Η συγκεκριμένη, πάντως, τροπολογία θεωρείται ότι ήταν η αφορμή για την έκδοση της ανακοίνωσης, μιας και, σύμφωνα με την ΕΑΑΔΗΣΥ, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που δεν ζητήθηκε η γνώμη της για νομοθέτημα που αφορά δημόσιες συμβάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή