«Καμπανάκι» ΣΕΒ για την οικονομία

«Καμπανάκι» ΣΕΒ για την οικονομία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στη ζώνη κινδύνου για την ελληνική οικονομία, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της ΤτΕ, και ζήτησε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες καθυστερήσεις έπειτα από επτά χρόνια ισχνών αγελάδων, φτωχοποίησης και ανυποληψίας. Οι καλύτερες μέρες δεν θα έρθουν από μόνες τους. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι γι’ αυτές», σημείωσε.

Ο κ. Φέσσας επέμεινε στο θέμα της υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και στην επακόλουθη ενθάρρυνση της παραβατικότητας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα κίνητρα φοροδιαφυγής μεγαλώνουν λόγω των αυξημένων φορολογικών συντελεστών.

«Αντί να συζητάμε ριζοσπαστικές λύσεις, όπως τη φορολόγηση όλων από το πρώτο ευρώ με προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, εξαντλούμαστε σε σενάρια περαιτέρω αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Προσεγγίζουμε έτσι οριακές καταστάσεις, όπου τα κίνητρα για εργασία αμβλύνονται επικίνδυνα, με αποτέλεσμα η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο υπερφορολόγησης, είναι αδύνατη πλέον η προσέλκυση κεφαλαίων και ατόμων υψηλής εξειδίκευσης, που εγκαθίστανται σε χώρες του εξωτερικού», τόνισε.

Ο κ. Φέσσας πρότεινε την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με συνακόλουθη μείωση της χρήσης μετρητών, σημειώνοντας ότι «η υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, μόνον οφέλη μπορούν να έχουν. Μόνο από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, το ετήσιο όφελος για τις επιχειρήσεις μπορεί να φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια να μειωθούν έως 80% και το κράτος να εισπράττει επιπλέον ΦΠΑ έως 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι, παρά τα συνεχόμενο ρεκόρ των τελευταίων ετών, ο τουρισμός βρίσκεται σε σημείο καμπής. Το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας, κυρίως λόγω υπερφορολόγησης, τη στιγμή που το κράτος χάνει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από φορολογικά έσοδα από τις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «οικονομίας διαμοιρασμού».

Επικαλούμενος μελέτη του ΣΕΤΕ για το φορολογικό πλαίσιο που διέπει τις τουριστικές επιχειρήσεις στη χώρα μας και τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, είπε ότι Ελλάδα τερματίζει τελευταία σε ό,τι αφορά τους φόρους επενδύσεων όσο και τους φόρους λειτουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή