Συνάντηση Σταθάκη-Κρέτσου για έργα υποδομής

Συνάντηση Σταθάκη-Κρέτσου για έργα υποδομής

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πέντε παραχωρήσεις αυτοκινητόδρομων, το μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και τα έργα για τα στερεά και τα υγρά απόβλητα στην Πελοπόννησο και την Αττική, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση.

Τα έργα για τους πέντε αυτοκινητόδρομους που δεν έχουν μεταφερθεί στο νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017, ημερομηνία που λήγει οριστικά η περίοδος προγραμματισμού του ΕΣΠΑ 2007-2013. Αντίθετα το μετρό της Θεσσαλονίκης έχει μεταφερθεί ως έργο-γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ ο σχεδιασμός για τα στερεά απόβλητα φαίνεται ότι έχει ξεκολλήσει σε ό,τι αφορά το ΣΔΙΤ στην Τρίπολη και προβλέπει την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) έως το καλοκαίρι. Ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι έχει διασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους των έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπει δαπάνες 6,7 δισ. ευρώ εντός του 2016. Από αυτά τα 2,5 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή για έργα που έχουν ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα, στα 3,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι πόροι που θα πρέπει να βάλει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, ενώ 750 εκατ. ευρώ είναι τα αμιγώς εθνικά χρήματα που θα διατεθούν σε πολιτικές που δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

Η επίτροπος ενημερώθηκε για τις τέσσερις νέες δράσεις που ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης και σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν νέες δράσεις που θα εστιάζουν στην ανάδειξη συνεργειών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους προτεραιότητας.

Ο υφυπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στις αλλαγές που εισάγονται στο σύστημα αξιολόγησης των προτάσεων, στην καταβολή των επιδοτήσεων και στον έλεγχο των υπό υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που ενισχύουν, όπως είπε, «τη διαφάνεια του συστήματος, απλοποιούν τις διαδικασίες και εξασφαλίζουν ότι οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων θα δημιουργήσουν τα μέγιστα δυνατά πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή