Σήμερα κρίνεται η επιστροφή των δανειστών

Σήμερα κρίνεται η επιστροφή των δανειστών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημερινή συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής ομάδας του Eurogroup – το γνωστό Euroworking Group (EWG) – κρίνεται η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αποστάσεις μεταξύ των ίδιων των δανειστών (του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν), καθώς και μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της χώρας, παραμένουν στα κρίσιμα θέματα της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα το σημερινό EWG να θεωρείται από στελέχη όλων των πλευρών καθοριστικό για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στη σκιά της προσφυγικής κρίσης και των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε, για το θέμα αυτό. Ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και σημείωσε ότι με εξαίρεση την Γερμανία δεν έχουν επιδείξει άλλες χώρες της Ευρώπης αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αναφορικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η τοποθέτηση αυτή έχει δημιουργήσει ερωτηματικά στο ελληνικό στρατόπεδο αναφορικά με τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, γενικότερα. Ο κ. Σόιμπλε ήταν ανέκαθεν «σκληρός» στις δηλώσεις του για την Ελλάδα και την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Μετά τη νέα του δήλωση, στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στάσης της γερμανικής πλευράς στο σημερινό EWG προς το ηπιότερο, αναφορικά με τα ανοικτά μέτωπα του ελέγχου του προγράμματος.

Πάντως, στελέχη που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών αναφέρουν ότι ΔΝΤ και Κομισιόν συνεχίζουν να διαφωνούν στις προσεγγίσεις του για τα μείζονα θέματα της αξιολόγησης. Το Ταμείο παραμένει στη «σκληρή» γραμμή της ανάγκης για υιοθέτηση πολλών μέτρων και περικοπών στις συντάξεις, ενώ η ΕΕ θεωρεί ότι τα νέα μέτρα μπορούν να είναι λιγότερα και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ηπιότερες σε σχέση με αυτές που προτείνει το ΔΝΤ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Κομισιόν έχει αναλάβει να εκπονήσει ένα δικό της σχέδιο για το ασφαλιστικό, ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Η τροπή που θα έχει η διαμάχη Κομισιόν – ΔΝΤ και στη συνέχεια Αθήνας – δανειστών θα διαφανεί στο σημερινό EWG, όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη. Οι ίδιοι πάντως, κρατούν μικρό καλάθι καθώς αναφέρουν ότι το Ταμείο δείχνει ανυποχώρητο από τις θέσεις του αυτή τη στιγμή.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στο EWG θα αποφασιστεί και το εάν θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα ή όχι. Αρχικώς, ο σχεδιασμός ήταν στα μέσα της εβδομάδας να επανέλθουν οι επικεφαλής των θεσμών, αλλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν απέκλειαν χθες και το ενδεχόμενο να συνεδριάσει πρώτα το Eurogroup της 7ης Μαρτίου (την ίδια ημέρα πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής για την προσφυγική κρίση) και μετά να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή