Υπαναχωρήσεις από την ελληνική πλευρά για να κλείσει η αξιολόγηση

Υπαναχωρήσεις από την ελληνική πλευρά για να κλείσει η αξιολόγηση

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και θεσμών, με το πρώτο ραντεβού να έχει καθοριστεί ανάμεσα στους επικεφαλής της τρόικας και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και Οικονομίας Γ. Σταθάκη. Τα μέτωπα είναι πολλά και δύσκολα, αλλά είναι δεδομένο ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θέλουν να «τρέξουν» τις διαδικασίες. Αυτό, όμως, που δεν είναι δεδομένο είναι αν καταφέρουν να καταλήξουν οι διαβουλεύσεις σε μια γρήγορη και πλήρη συμφωνία.

Για τον λόγο αυτό υπάρχουν διάφορα σενάρια που θέλουν ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώνει έναν σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων –αν όχι όλες– και να λαμβάνει μέρος της δόσης –ή ολόκληρη– πριν από την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Αυτά τα σενάρια, όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επαληθευθούν, καθώς αρκετές χώρες της Ευρωζώνης έχουν ξεκαθαρίσει ότι, για να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα οικονομικά, θα πρέπει, εκτός από την υλοποίηση των μέτρων, να έχει συναφθεί νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχει κλείσει και το θέμα του χρέους.

Στην παρούσα φάση το πιο πιθανό είναι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να κλείσουν όλα τα θέματα (και του χρέους) πριν από την εκταμίευση κάποιας δόσης προς την Ελλάδα. Βέβαια, το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό, και μπορεί στην πορεία να αλλάξει η κατεύθυνση, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως το ορθόδοξο Πάσχα ή τα τέλη Απριλίου. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά ακόμα σε πολλούς τομείς (ασφαλιστικό, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, δημόσια διοίκηση κ.λπ.).

Εργασιακά

Σήμερα αναμένεται στη συνάντηση των δύο πλευρών να γίνει μια επισκόπηση της κατάστασης και να διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης των συζητήσεων των επόμενων ημερών. Για την Πέμπτη στις 14.00 έχει προγραμματιστεί το πρώτο κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών. Με αντάλλαγμα την προστασία των κύριων συντάξεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μια σειρά υπαναχωρήσεων, με αιχμή τις μεγάλες μειώσεις στα εφάπαξ και τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αλλά και ψαλίδισμα του πλαφόν στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθούν από την πρώτη κιόλας ημέρα τόσο το ύψος της εθνικής σύνταξης και πώς αυτή θα δίνεται (με τη συμπλήρωση 15 ή 20 ετών ασφάλισης) όσο και τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις, με τους δανειστές να ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και κατά συνέπεια μικρότερα ποσοστά για λίγα έτη ασφάλισης. Με δεδομένο ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει βρεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις των πιστωτών και για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει συμφωνηθεί η σύνθεση της επιτροπής που θα διερευνήσει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, σε μια περίοδο όπου οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αναμένεται να αποτελέσουν σύμμαχο στις ελληνικές επιδιώξεις.

Δάνεια – Ενέργεια

Για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, επίπονες αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, καθώς η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το εν λόγω ζήτημα θα αποδειχθεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» της παρούσας αξιολόγησης. Και αυτό διότι οι μεν δανειστές υποστηρίζουν ότι πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των στεγαστικών με υποθήκη πρώτη κατοικία, ο δε υπουργός Οικονομίας έχει προτείνει σειρά εξαιρέσεων σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Επί τάπητος, πάντως, αναμένεται να τεθούν και αλλαγές στον νόμο Δένδια, που αφορά εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών από επιχειρηματικά δάνεια.

Επίσης, οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας που προβλέπει το μνημόνιο αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση των θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία προγραμματίζεται για τα τέλη της εβδομάδας.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν σημαντικά θέματα, όπως η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020, καθώς και η πρόοδος του σχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση ως ισοδυνάμου της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο οι θεσμοί αποδέχθηκαν υπό την προϋπόθεση της εφαρμοστικότητάς του, την οποία ελέγχει ανεξάρτητος σύμβουλος. Εν αναμονή του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων, η αγωνία της ελληνικής πλευράς επικεντρώνεται στο πιθανό ενδεχόμενο επαναφοράς του σχεδίου Μικρή ΔΕΗ αλλά και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή