Στην τρόικα προς εξέταση λίστα φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Στην τρόικα προς εξέταση λίστα φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πακέτο των μέτρων με το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 απέστειλε στην τρόικα, η οποία επεξεργάζεται τις ελληνικές προτάσεις. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών διαμορφώνουν τη λίστα με τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί και εκείνες που εκκρεμούν στο πλαίσιο του πρώτου ελέγχου του προγράμματος, σε μία προσπάθεια να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι παρεμβάσεις για να κλείσει η αξιολόγηση.

Στο πακέτο των μέτρων που απέστειλε η κυβέρνηση για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018 (άλλο 2% του ΑΕΠ θα καλυφθεί από τη φορολογία εισοδήματος και το ασφαλιστικό) περιλαμβάνονται κυρίως φορολογικά μέτρα, ενώ υπάρχουν και περικοπές δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί:

• Την αύξηση της φορολόγησης της αμόλυβδης και του φυσικού αερίου. Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης δήλωσε ότι δεν θα αυξηθεί η φορολογία στο πετρέλαιο κίνησης.

• Την επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση.

• Την αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία.

• Τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

• Την αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ και κυρίως από τον φόρο που επιβάλλεται στις μεγάλες περιουσίες.

• Την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα.

• Την αύξηση του τέλους ταξινόμησης για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

• Τη φορολόγηση της χρήσης Διαδικτύου.

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει και την επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές. Στόχος παραμένει να υπάρξει συμφωνία για τα νέα μέτρα που συνολικά θα πρέπει να ανέρχονται σε 2,5%-3,5% του ΑΕΠ (μαζί με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογία εισοδήματος) και παράλληλα να επέλθει συμφωνία για τα ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων μέχρι την Κυριακή. Μάλιστα, οι θεσμοί έχουν ζητήσει όλες οι παρεμβάσεις να έχουν ψηφιστεί –ιδανικά– πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου, ώστε να μπορέσει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών να προχωρήσει στη συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες πως υπάρχει μία ευνοϊκή συγκυρία τον Απρίλιο για να επέλθει συμφωνία γιατί υπάρχει η εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά και το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Οπως σημείωσε, θα είναι καλές οι συνθήκες να υπάρξει μία συμφωνία, ενώ κατέστησε σαφές πως αν χαθεί αυτό το «μομέντουμ», η κατάσταση μετά θα είναι αρκετά δύσκολη. Στην ουσία των συζητήσεων εκτίμησε ότι υπάρχει σύγκλιση. Παραδέχτηκε ότι η διαρροή των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ αύξησαν τον παράγοντα της αβεβαιότητας, αλλά πρόσθεσε ότι παρατηρεί πως οι τόνοι πέφτουν.

Για το θέμα του χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η λήψη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσής του είναι δέσμευση των δανειστών και είναι αδιανόητο να μη μετακινηθεί η συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα έχει «τοτεμική» σημασία που κάποιοι της αποδίδουν, αλλά θα έχει πολιτική σημασία για την κυβέρνηση που θα το πετύχει.

Σύμφωνα με στελέχη που γνωρίζουν τις συζητήσεις που γίνονται, η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπάρξουν παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ τόσο για την αξιολόγηση, όσο και για το θέμα του χρέους. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να έχει κλείσει η Αθήνα τα ανοιχτά μέτωπα πριν από τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον. Επόμενος σταθμός είναι το Eurogroup της 22ας Απριλίου, στο οποίο αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το Ταμείο θα δηλώσει πως τα μέτρα ύψους 2,5%-3,5% του ΑΕΠ που θα έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ η Κομισιόν θα υποστηρίξει ότι αρκούν για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος του 3,5% του ΑΕΠ. Και το Eurogroup θα κληθεί να αποφασίσει πώς θα κινηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή