Νέα κυβερνητική επίθεση εναντίον ΔΝΤ

Νέα κυβερνητική επίθεση εναντίον ΔΝΤ

5' 8" χρόνος ανάγνωσης

Εως την Τρίτη εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχει ολοκληρωθεί το κείμενο των θεσμών (αντί Κυριακής που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος την Τετάρτη το βράδυ) και έως το Πάσχα η συμφωνία. Ταυτόχρονα εξαπολύουν νέα επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις αυτή τη φορά. Παράλληλα, περιγράφουν την επερχόμενη συμφωνία στις αλλαγές φορολογίας εισοδήματος και το ασφαλιστικό, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων που αποτελεί το ζήτημα που υπάρχει σήμερα η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

«Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία» υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Και προσθέτουν πως «τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να “καίγονται”, καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών».

Πάντως, επισημαίνουν ότι «η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του». Αρμόδια στελέχη ανέφεραν χθες πως Κομισιόν και ΔΝΤ έχουν ήδη συντάξει τα προσχέδια των κειμένων (MoU και MEFP, αντίστοιχα), πάνω στα οποία γίνεται τώρα η συζήτηση. Στο κείμενο της Κομισιόν εκτιμάται ότι τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ διασφαλίζουν την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ σε εκείνο του ΔΝΤ γίνεται εκτιμάται ότι τα μέτρα αποδίδουν 2,5% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018.

Πέραν αυτών από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η «συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018. Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν». Αναφορά με σαφείς αιχμές προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενόψει της ψήφισης των νέων μέτρων.

Επίσης, σημείωναν ότι «πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι “οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά” ανεβάζοντας το “λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ”. Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη».

Η συμφωνία

«Από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό» υποστήριζαν στο υπουργείο Οικονομικών. Στη φορολογία εισοδήματος, η πρόταση της κυβέρνησης και βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 (εισοδήματα 2014) της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης, έχει σύμφωνα με το υπουργείο τα εξής αποτελέσματα:

– Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση (από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ). Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ (ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί). Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.

-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο (μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα).

– Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια. Θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα, στο υπουργείο υποστηρίζουν πως «τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί».

Νέα επίθεση σε ΔΝΤ και προηγούμενες κυβερνήσεις

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να στρέφει τα βέλη της στο Ταμείο για τη στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα βάζει στο στόχαστρό της και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Η ύφεση το 2015 αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015,  προέβλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%! Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!» ανέφεραν από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωναν πως «το ίδιο λάθος εκτιμήσεις κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%.  Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήξη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα».

Ετσι, υποστήριζαν πως «είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 [3ο πρόγραμμα] κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του. έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!».

Παραμένουν οι διαφορές

Πέραν αυτών, πάντως, που υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, οι διαφορές παραμένουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Η μεγαλύτερη απόσταση καταγράφεται στο θέμα των "κόκκινων" δανείων, ενώ η τρόικα επιμένει σε μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου και θεωρεί ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018 δεν αποδίδουν 1% του ΑΕΠ, αλλά λιγότερο.