Παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που, σύμφωνα με τον νόμο, θα έπρεπε να υποβληθούν έως το τέλος Απριλίου. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε προχθές από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, με το υπουργείο να αναφέρει ότι επιδιώκει να μην δώσει άλλες παρατάσεις.

Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρέη των φορολογουμένων προς το κράτος διευρύνονται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους έφθασαν στα 5,4 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, τα χρέη προς το Δημόσιο έφθασαν στα τέλη Φεβρουαρίου τα 2,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούσαν φόρους που δεν καταβλήθηκαν. Και να σημειωθεί ότι αυτά τα χρέη προς το Δημόσιο είναι εκείνα που δημιουργήθηκαν φέτος, καθώς το συνολικό ύψος των οφειλών στο κράτος ανέρχεται στα 84,1 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα με τα χρέη των φορολογούμενων προς το Δημόσιο είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς και τις επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού στην είσπραξη των οφειλών. Από το σύνολο των 84,1 δισ. ευρώ, στο πρώτο δίμηνο του 2016 εισπράχθηκε το ποσό των 539 εκατ. ευρώ, ενώ το κράτος εισέπραξε άλλα 262 εκατ. ευρώ από τη νέα γενιά οφειλών των 2,7 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από τα νέα χρέη, το ποσοστό εισπραξιμότητας διαμορφώθηκε μόλις στο 9,5%. Από την άλλη πλευρά, ο Φεβρουάριος ήταν «κακός» μήνας και για το Δημόσιο, καθώς αύξησε τις οφειλές του προς τους προμηθευτές του κατά 600 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα. Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους έφθασαν στο τέλος Φεβρουαρίου στα 5,4 δισ. ευρώ, με τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου σχεδόν να διπλασιάζουν τα χρέη τους μέσα σε ένα μήνα και τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης να παρουσιάζουν τα περισσότερα χρέη (2,9 δισ. ευρώ).

Πέραν αυτών, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στα τέλη Φεβρουαρίου μειώθηκαν στα 658 εκατ. ευρώ, από 706 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Ομως, οι απλήρωτες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ αντιστοιχούν σε 896 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 676 εκατ. ευρώ είναι σε αναμονή άνω των 90 ημερών. Μάλιστα, στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 1.350 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή