Σταδιακή μετάβαση σε ηλεκτρονικές πληρωμές

Σταδιακή μετάβαση σε ηλεκτρονικές πληρωμές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή και με βάση την κατηγοριοποίηση των επαγγελματιών, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή, αλλά και με βάση γεωγραφικά κριτήρια, θα είναι η μετάβαση στις ηλεκτρονικές πληρωμές, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή. Μιλώντας στο 2ο Banking Forum, ο κ. Πιτσιλής περιέγραψε τις αρχές, βάσει των οποίων θα γίνει η προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση του ανώτατου ορίου χρήσης μετρητών για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων, καθώς και η παροχή κινήτρων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, εξετάζεται η μείωση από τα 1.500 ευρώ στα 500 ευρώ του ορίου πάνω από το οποίο όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ το όριο για συναλλαγές μεταξύ των επιτηδευματιών προτείνεται να είναι τα 1.000 ευρώ, με προοπτική περαιτέρω μείωσης.

Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα να υποστηρίζουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή εξετάζεται η υποχρέωση να ξεκινήσει από τα πρόσωπα που πρόκειται για κάνουν έναρξη εργασιών, ενώ όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία με τα οποία θα πιστοποιείται η υλοποίηση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Οπως διευκρίνισε, πάντως, «η μετάβαση θα είναι σταδιακή και θα γίνει αφενός με βάση την κατηγοριοποίηση των επαγγελματιών, σύμφωνα με τον βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή, και αφετέρου με βάση γεωγραφικά κριτήρια». Επιπλέον μελετάται η σταδιακή κατάργηση της χρήσης μετρητών για συναλλαγές με το Δημόσιο, αλλά και μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και η κατάργηση των έντυπων εντολών μεταφοράς κεφαλαίων από τις εφορίες προς την ΤτΕ και η αποστολή των συναλλαγών του ελληνικού Δημοσίου με ηλεκτρονικό τρόπο.

Οπως σημείωσε ο κ. Πιτσιλής, οι κατά κεφαλήν συναλλαγές με κάρτες υπερδιπλασιάστηκαν μετά τα capital controls, αλλά, παρ’ όλα αυτά, παραμένουμε μακράν πίσω από τους Ιταλούς, που πραγματοποιούν 30 τον χρόνο, τους Πορτογάλους με 116 και τους Σουηδούς με 250.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή