Αρνητικές οι κρατήσεις σε νησιά που δέχονται μεταναστευτικές ροές

Αρνητικές οι κρατήσεις σε νησιά που δέχονται μεταναστευτικές ροές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική παραμένει η τάση των κρατήσεων για τη φετινή σεζόν σε προορισμούς με έντονες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Παράλληλα, τη γενική εικόνα του ελληνικού τουρισμού στις ξένες αγορές επηρεάζει δυσμενώς και η αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε Ειδομένη και Πειραιά.

Η ασφάλεια που εκπέμπει ο ελληνικός προορισμός σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές τουριστικά χώρες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για τη φετινή σεζόν, προκειμένου να κινηθούν ανοδικά οι συνολικές αφίξεις ξένων τουριστών. Ομως, όπως επισημαίνουν τουριστικοί παράγοντες της χώρας, λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος, η Ελλάδα αδυνατεί να ακολουθήσει τους έντονα ανοδικούς ρυθμούς που καταγράφουν στον τουρισμό τους άλλοι προορισμοί, όπως η Ισπανία και η Κύπρος. Ο ΕΟΤ επιχειρεί, κυρίως με επικοινωνιακές ενέργειες, να ανατρέψει την αρνητική εικόνα, αλλά ακόμη αυτό δεν έχει φανεί στις κρατήσεις των προορισμών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κριτική

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία ασκεί έντονη κριτική, κάνοντας λόγο για ανυπαρξία εθνικού σχεδίου και για πλήγμα στον τουρισμό από την αδυναμία διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Επιπλέον, η καθυστέρηση εκκένωσης της Ειδομένης και του Πειραιά, ενώ έχει ήδη αρχίσει η σεζόν σε αρκετούς προορισμούς της χώρας, πλήττει καίρια την τουριστική εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τουριστικοί επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κρουαζιέρας, κάνουν λόγο για χαμηλό ρυθμό στις κρατήσεις για τη σεζόν. Και αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Επιβαρυντικά λειτουργούν και οι καθημερινές εικόνες που μεταδίδονται από τον Πειραιά, μέσω των διεθνών δικτύων. Στο πλαίσιο αυτό τονίζουν ότι αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, το πλήγμα για τον κλάδο της κρουαζιέρας θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τις σεζόν 2017 και 2018. Κι αυτό γιατί τώρα οι διεθνείς εταιρείες προγραμματίζουν τα δρομολόγιά τους για την επόμενη διετία.

Σε επίπεδο προορισμών τις μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ανησυχία, όμως, επικρατεί στις τάξεις των τουριστικών επαγγελματιών και σε άλλους προορισμούς της χώρας για ενδεχόμενο πλήγμα στον τουρισμό, λόγω της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στις περιοχές τους. Παράλληλα αντιδρούν στους συχνούς, πλέον, αποκλεισμούς των δρόμων από πρόσφυγες, οι οποίοι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο για το κλείσιμο των συνόρων.

Καταστροφή

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χίου Πέτρο Φεγγουδάκη, η πτώση των κρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο στο νησί έχει φθάσει πλέον σε ποσοστό 90%. Για την τόνωση της ζήτησης οι ξενοδόχοι έχουν ρίξει τις τιμές, κατά μέσον όρο, σε ποσοστό 20%, όπως προσθέτει, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση. Πάντως για την τρέχουσα περίοδο και τουλάχιστον έως τα μέσα Μαΐου η πληρότητα των ξενοδοχείων στο νησί κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, εξαιτίας των κρατήσεων από τους άντρες του Frontex και τους Ελληνες αστυνομικούς.

Ελπίδα

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σάμου Κώστας Κυριαζής αναφέρει ότι η μέση πτώση των κρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν κυμαίνεται σε ποσοστό 40%. Ομως ελπίζει σε ανάκαμψη με την έλευση των πρώτων τσάρτερ στο νησί, σε περίπου 15 ημέρες.

Επίσης επισημαίνει ότι οι ξενοδόχοι διατηρούν τις τιμές τους έως και 50% χαμηλότερα σε σχέση με τις τιμές πόρτας. Παράλληλα τονίζει ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα ελκυστικό οικονομικά πακέτο από ακτοπλοϊκή εταιρεία, με σημαντικές εκπτώσεις για τους τουρίστες που διαπιστωμένα θα έχουν κάνει κρατήσεις σε καταλύματα του νησιού. Σε αρνητικό πεδίο βρίσκονται οι κρατήσεις και στη Λέσβο, τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού Περικλής Αντωνίου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή