Σόιμπλε: Οχι τώρα αναδιάρθρωση χρέους, συμφωνημένη η συμμετοχή ΔΝΤ

Σόιμπλε: Οχι τώρα αναδιάρθρωση χρέους, συμφωνημένη η συμμετοχή ΔΝΤ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει ανάγκη να αναδιαρθρωθεί ή να ελαφρυνθεί το κρατικό χρέος της Ελλάδας, έκρινε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Οι συμφωνίες του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφείς: εάν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί επιτυχώς και κατόπιν συνεχίσει να υπάρχει η ανάγκη να γίνει κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα μιλήσουμε για αυτό», σημείωσε ο Σόιμπλε. «Μέχρι τώρα, δεν μπορώ να διακρίνω στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους ότι υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμιά ανάγκη για κάτι τέτοιο», επέμεινε ο ίδιος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσε την υπόθεση πως ο θεσμός θα ωθούσε την Ελλάδα πιο κοντά στη χρεοκοπία για τακτικούς, διαπραγματευτικούς λόγους, μετά τη διαρροή της απομαγνητοφώνησης μιας συνδιάλεξης στελεχών του ΔΝΤ, στην οποία αφηνόταν να εννοηθεί πως το Ταμείο θα απειλούσε να αποσυρθεί από το πρόγραμμα ώστε να πιεστούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές να προσφέρουν ελάφρυνση χρέους στην Αθήνα.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί», σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Οπωσδήποτε δεν θα αφεθούμε να εκβιαστούμε. Τηρούμε τις συμφωνίες αλλά και οι άλλοι πρέπει επίσης» να το πράττουν, επέμεινε ο υπουργός Οικονομιών της Γερμανίας.

Η Ελλάδα κι οι διεθνείς πιστωτές διέκοψαν τις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος σήμερα, κάτι που σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς πιθανόν θα οδηγήσει στην καθυστέρηση της εκταμίευσης μιας σημαντικής δόσης στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν αμέσως μετά από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή