Πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% – 0,7% του ΑΕΠ το 2015

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% – 0,7% του ΑΕΠ το 2015

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 0,6-0,7% του ΑΕΠ υπολογίζεται ότι έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, καθώς τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναμένεται να δείχνουν ότι ο περυσινός προϋπολογισμός κινήθηκε πολύ καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) επικύρωσε χθες τα στοιχεία που της απέστειλε η ΕΛΣΤΑΤ και αναμένεται να τα ανακοινώσει αύριο, Πέμπτη, χωρίς επιφυλάξεις. Αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι από τα στοιχεία αυτά θα προκύπτει το συμπέρασμα ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2015 ήταν πλεονασματικό κατά 1-1,2 δισ. ευρώ ή 0,6-0,7% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που αποστέλλει η ΕΛΣΤΑΤ και ανακοινώνει η Eurostat δεν υπολογίζονται με βάση τους όρους του προγράμματος προσαρμογής, αλλά με βάση το Ευρωπαϊκό Λογιστικό Σύστημα ESA.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα, κατά ESA, για το 2015 θα είναι τέτοιο που θα οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα, κατά πρόγραμμα, στα επίπεδα του 0,6-0,7% του ΑΕΠ.

Στην επίτευξη αυτού του πλεονάσματος σημαντικό ρόλο είχε η διαδικασία ταξινόμησης διαφόρων δημόσιων φορέων στη γενική κυβέρνηση. Για παράδειγμα, στη διαμόρφωση του ισοζυγίου του προϋπολογισμού του 2015, η ΕΛΣΤΑΤ συνυπολόγισε και το αποτέλεσμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο από το ΤΠΔ το ισοζύγιο ενισχύθηκε κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, για το 2015 στη γενική κυβέρνηση εντάχθηκαν το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Η διαδικασία αυτή είναι συνήθης και δεν αποτελεί κάποιους είδους «παρατυπία». Ωστόσο, έχει επίπτωση στη διαμόρφωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης και του δημόσιου χρέους. Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε και στη συμπερίληψη στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης των συμβάσεων για τους 5 αυτοκινητόδρομους. Οι επιπτώσεις από τις συμβάσεις αυτές ξεκινούν από το 2013 και φθάνουν έως και το 2015. Από την αναθεώρηση που έγινε εξαιτίας των συμβάσεων των αυτοκινητοδρόμων εκτιμάται ότι το έλλειμμα της τριετίας 2013-2015 επιβαρύνθηκε κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ (συνολικά) και το δημόσιο χρέος κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Η αναμενόμενη εκτίμηση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,6-0,7% του ΑΕΠ πέρυσι δημιουργεί ένα θετικό «μομέντουμ» για την ελληνική κυβέρνηση εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Το ΔΝΤ επιμένει ακόμα και σήμερα ότι πέρυσι καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ. Η επιβεβαίωση από τη Eurostat ότι τελικά η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ δημιουργεί, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, «ανάχωμα» στις πιέσεις για τη λήψη κυρίως των «προληπτικών» μέτρων που ζητούν οι δανειστές.

Οι θεσμοί έχουν καταλήξει μεταξύ τους να ζητήσουν από την Αθήνα τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων (παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν τα επόμενα έτη εάν κριθεί απαραίτητο για να επιτευχθούν οι στόχοι) ύψους τουλάχιστον 2,7 δισ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απορρίπτει σε αυτήν τη φάση των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων από αυτά που προβλέπεται να λάβει βάσει μνημονίου.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι «τα αποτελέσματα της Eurostat που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, αποκτούν πλέον μεγάλη σημασία». Και θεωρούν ότι μπορεί η κυβέρνηση να προτάξει το επιχείρημα της υπεραπόδοσης του περυσινού προϋπολογισμού για να απαντήσει στις πιέσεις της τρόικας για τη λήψη περισσότερων μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή