ΠΟΜΙΔΑ: Εξοντωτική η νέα αύξηση φορολόγησης ενοικίων

ΠΟΜΙΔΑ: Εξοντωτική η νέα αύξηση φορολόγησης ενοικίων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναμενόμενη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προκάλεσε η επισημοποίηση της αύξησης της φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες επιβαρύνσεις της τάξεως των 142 εκατ. ευρώ ετησίως τους ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται ακίνητα. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια αυξάνονται από 11% σε 15% για όσους εισπράττουν έως 12.000 ευρώ ετησίως, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 35%. Επίσης εισάγεται κι ένας ακόμα υψηλότερος συντελεστής της τάξεως του 45% για τα εισοδήματα από ενοίκια που ξεπερνούν τις 35.000 ευρώ ετησίως.

Σε χθεσινή της παρέμβαση η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι, πέρα από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, διατηρείται η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς καμία έκπτωση για έξοδα επισκευής ζημιών ή δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης. Ταυτόχρονα επισημαίνει και το γεγονός ότι το χαμηλότερο κλιμάκιο της νέας κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης, στο οποίο εντάσσεται το 90% των εκμισθωτών ακινήτων, αυξάνεται κατά 40%, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους ιδιοκτήτες.

Η ΠΟΜΙΔΑ στέκεται και στον υπό αναθεώρηση ΕΝΦΙΑ, εκτιμώντας ότι η προοπτική περαιτέρω αύξησης του φόρου στις αστικές ιδιοκτησίες θα οδηγήσει σε πλήρη δήμευση την ιδιωτική ακίνητη περιουσία και σε πλήρη κατάρρευση την κτηματαγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει άμεσα τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ (αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας υψηλότερης των 300.000 ευρώ), ο οποίος συχνά είναι πολλαπλάσιος του κύριου φόρου, ενώ ζητεί και την αύξηση του ποσοστού μείωσης του ΕΝΦΙΑ που αφορά ξενοίκιαστα/κενά ακίνητα από το 20% που είναι σήμερα, στο 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή