Το Ευρωδικαστήριο θα κρίνει τις κρατικές ενισχύσεις στη Λάρκο

Το Ευρωδικαστήριο θα κρίνει τις κρατικές ενισχύσεις στη Λάρκο

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός των κρατικών ενισχύσεων για τη Λάρκο, καθώς η Ε.Ε. αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η απόφαση, που ουσιαστικά προδιαγράφει το τέλος της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας, ελήφθη την περασμένη Τετάρτη και αναμένεται να κοινοποιηθεί επισήμως στις ελληνικές αρχές μέσα στην εβδομάδα, αφού ανεπίσημα είχε γίνει ήδη γνωστή.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη είχε διαφανεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ε.Ε. και αρμόδιος για θέματα κρατικών ενισχύσεων, Γκερντ Γιαν Κούπμαν, επισκέφθηκε την Αθήνα για να μεταφέρει στους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης το πιεστικό αίτημα της Κομισιόν για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ, σε διάστημα τριών εβδομάδων. Το γεγονός, αν και προκάλεσε συναγερμό τότε στην κυβέρνηση, υποβαθμίστηκε καθώς επικράτησε η άποψη του μαχητού του ισχυρισμού της Επιτροπής περί χαρακτηρισμού των συγκεκριμένων ποσών ως κρατικών ενισχύσεων. Σε αυτή τη λογική είχε ήδη κινηθεί η προηγούμενη διοίκηση της Λάρκο προσφεύγοντας κατά της απόφασης της Επιτροπής στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. με απόφασή της τον Μάρτιο του 2014 χαρακτήρισε κρατικές ενισχύσεις την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που έγινε το 2009 και δάνεια συνολικού ύψους ύψους 136 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στη Λάρκο την περίοδο 2008-2010, τα οποία μαζί με τους τόκους ανέρχονται στα 160 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Λάρκο στράφηκε κατά αυτής της απόφασης της Ε.Ε., καθώς υποστηρίζει ότι από τα τρία δάνεια που έλαβε η επιχείρηση την περίοδο 2008-2010, με κρατικές εγγυήσεις, τα δύο, ύψους 95,5 εκατ. ευρώ, έχουν αποπληρωθεί και έχουν επιστραφεί και οι κρατικές εγγυήσεις, ενώ το τρίτο που δόθηκε από την Αγροτική Τράπεζα εξυπηρετείται κανονικά προς την Τράπεζα Πειραιώς, όπου έχει μεταβιβαστεί το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής.

Γραμμή ρίσκου

Αυτή την υψηλού ρίσκου γραμμή έχει αποφασίσει να στηρίξει και η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2016 που η Κομισιόν έθεσε τελεσίγραφο για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, εκτιμώντας ότι δεν θα αποφύγει το πρόστιμο αλλά θα το περιορίσει για το ποσό των 45 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του 2009.

Το μέλλον της πάλαι ποτέ ναυαρχίδας του ομίλου Μποδοσάκη, μετά και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προδιαγράφεται δυσοίωνο. Η εταιρεία το 2014 κατέγραψε ζημίες ύψους 75 εκατ. ευρώ. Κανένα από τα σχέδια εξυγίανσης που κατά καιρούς ξεκίνησαν δεν προχώρησε. Τα τελευταία 10 χρόνια άλλαξαν 7 με 8 διοικήσεις, που μοναδικό προσανατολισμό είχαν την εξόφληση κομματικών γραμματίων, με την τοποθέτηση στις ανώτερες βαθμίδες του διοικητικού μηχανισμού ημέτερα πρόσωπα, συνταξιούχους έως και υπέργηρους, φίλους και στενούς συγγενείς. Ετσι η εταιρεία έφτασε σήμερα να λειτουργεί με κόστος υπερδιπλάσιο της τιμής του νικελίου, συσσωρεύοντας ζημίες 8 εκατ. τον μήνα, με μηδενικό ενεργειακό κόστος αφού δεν πληρώνει τη ΔΕΗ.

Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της ΔΕΗ, οι ανεξόφλητες οφειλές της Λάρκο στις 31 Μαρτίου 2016 έφταναν τα 270 εκατ. ευρώ, ενώ προσαυξάνονται κατά 5 εκατ. τον μήνα. Αν συνυπολογιστούν τα χρέη προς τη ΔΕΗ, οι ζημίες για τη Λάρκο σε μηνιαία βάση ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Λάρκο και ΔΕΗ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Διαιτησία για τη ρύθμιση οφειλών της περιόδου 1/7/2010 – 31/12/2013, το αποτέλεσμα της οποίας θα αποτελέσει και τη βάση των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων για την τιμή του ρεύματος.

Ο χρόνος για τη Λάρκο μετά και την απόφαση παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετράει αντίστροφα. Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, που υπήρχε στους σχεδιασμούς των μετόχων της εταιρείας (ΤΑΙΠΕΔ, Εθνική Τράπεζα και ΔΕΗ), θεωρείται πλέον αδύνατη, αφού θα πρέπει να επιβαρυνθεί με τις πρόστιμα του Ευρωδικαστηρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. στην αρχική της απόφαση για τις κρατικές ενισχύσεις έλαβε υπόψη της ότι η εταιρεία βρισκόταν τότε στο στάδιο της ιδιωτικοποίησης και τόνιζε ότι «η υποχρέωση επιστροφής της ασύμβατης ενίσχυσης δεν θα μεταβιβαστεί στους αγοραστές». Η διοίκηση της Λάρκο καταρτίζει αυτή την περίοδο Business Plan με ορίζοντα τριετίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο, ενώ από πέρυσι εφαρμόζει σχέδιο περικοπής κόστους σε όλα τα επίπεδα χωρίς να αγγίξει τη μισθοδοσία των περίπου 1.200 εργαζομένων.

Παραπομπή και για Εν. Κλω.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει η Ε.Ε. και το θέμα των κρατικών ενισχύσεων της Ενωμένης Κλωσταυφαντουργίας,ανατρέποντας πλήρως τα σχέδια επαναλειτουργίας της ιστορικής βιομηχανίας. Η Ε.Ε. με απόφαση που είχε εκδώσει τον Φεβρουάριο του 2012 ζητούσε την ανάκτηση ποσού ύψους 30 εκατ. ευρώ που είχε χορηγηθεί με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και επιμήκυνσης οφειλών στην εταιρεία από το ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2007 επί διοικήσεως Λαναρά.

Πέντε μήνες αργότερα η εταιρεία κήρυξε πτώχευση. Την περασμένη Τετάρτη, η Ε.Ε. αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση ανάκτησης των ενισχύσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η εξέλιξη τινάζει στον αέρα τα σχέδια επαναλειτουργίας της εταιρείας, που καταρτίστηκε από ομάδα πρώην εργαζομένων υπό τον τελευταίο διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Γιάννη Μουσουλίδη.

Το σχέδιο προβλέπει την κεφαλαιοποίηση μέρους των οφειλών της εταιρείας προς τους εργαζομένους και τις πιστώτριες τράπεζες και την αναδιοργάνωσή της σε συνεταιριστική βάση. Προβλέπει επίσης την επαναλειτουργία των κλωστηρίων της Μαρωνείας και της Ροδόπης, στις ΒΙΠΕ Κομοτηνής, καθώς και δύο μονάδες στη Νάουσα, με τη δημιουργία σε πρώτη φάση 300 θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT