Σκηνικό αβεβαιότητας καταγράφεται στην αγορά

Σκηνικό αβεβαιότητας καταγράφεται στην αγορά

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το κλίμα αβεβαιότητας να εντείνεται στην αγορά και στους επενδυτές, Αθήνα και δανειστές κατέβαλλαν προσπάθειες μέχρι και χθες το βράδυ να συγκλίνουν στο θέμα του πακέτου των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, είχε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών για να εξετάσουν τις νομικές πτυχές της ελληνικής πρότασης, αλλά και το πώς μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για πρόοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες όλων έχουν στόχο την ερχόμενη Τρίτη να μπορέσει να συνεδριάσει το Εurogroup, μετά και τη χθεσινή παρέμβαση προς την κατεύθυνση αυτή από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ. Ωστόσο, οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια το έχουν ήδη πράξει. Γεγονός που δείχνει ότι ο στόχος για σύγκληση Eurogroup την Τρίτη ενδεχομένως να είναι αισιόδοξος.

Σε κάθε περίπτωση, η μη επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο των προληπτικών μέτρων τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup που σχεδιαζόταν για τη Μεγάλη Πέμπτη, έχει αυξήσει και πάλι την αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική οικονομία. Πλέον, οι όποιες καθυστερήσεις έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία. Ειδικότερα:

1. Χθες –μετά την οριστικοποίηση ότι δεν θα γίνει το έκτακτο Eurogroup– ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε κατά 2,51% (ενδοσυνεδριακά οι απώλειες ξεπέρασαν το 4%), με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει πτώση 7,46%.

2. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χθες αυξήθηκαν. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου έφθασε έως και το 11,7% από 10,1% προχθές, του 5ετούς στο 9,7% από 9,4% και του 10ετούς στο 9,1% από 8,6%. Ενδεικτικό της ανησυχίας των επενδυτών.

3. Οσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόσο καθυστερεί και η εκταμίευση της δόσης που εξαρτάται από τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο» και το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα των κρατικών φορέων για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του, μέσω της διαδικασίας του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos). Αν η εκταμίευση της δόσης δεν γίνει μέσα στον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου, τότε θα ξεκινήσει και η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

4. Εκτός από τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης –και η μη εκταμίευση δόσης– δεν επιτρέπει και την αποπληρωμή των υφιστάμενων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

5. Η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης διατηρεί και το δυσμενές καθεστώς άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι για να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς φθηνότερου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών (waiver), θα πρέπει να έχει κλείσει επιτυχώς ο έλεγχος. Επίσης, όσο δεν κλείνει ο έλεγχος, η Ελλάδα παραμένει εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή