Η οικονομία εισέρχεται σε νέα υφεσιακή φάση, προειδοποιεί ο ΣΕΒ

Η οικονομία εισέρχεται σε νέα υφεσιακή φάση, προειδοποιεί ο ΣΕΒ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κριτική προς την κυβέρνηση και την τρόικα ασκεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), προειδοποιώντας ότι το μείγμα πολιτικής που σχεδιάζεται θα εντείνει την ύφεση. Παράλληλα, εκτιμά ότι το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, που είναι ότι η εργασία δεν ενθαρρύνεται στην Ελλάδα, ενώ κάνει λόγο για προδιαγεγραμμένη πορεία αποτυχίας της προωθούμενης πολιτικής και καθήλωση της οικονομίας στη στασιμότητα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, η αποτυχία ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση και συγκεκριμένα για το θέμα της λήψης των πρόσθετων προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ έως το 2018 «προκαλούν τεράστια αβεβαιότητα στην οικονομία και φέρνουν μνήμες του εφιαλτικού πρώτου εξαμήνου του 2015». Παράλληλα, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «φαίνεται να στενεύουν και τα χρηματοδοτικά περιθώρια ενόψει των αναγκών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, που κορυφώνονται τον Ιούλιο του 2015, όπως υποδηλώνει η συγκέντρωση των αποθεματικών δημόσιων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι είναι «πλέον βέβαιο ότι η οικονομία εισέρχεται σε μία νέα υφεσιακή φάση, με ένα μείγμα πολιτικής που στηρίζεται σε υπερβολική επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων στην τρέχουσα περίοδο, έτσι ώστε η αναγκαία, αν και μη ορθολογικά σχεδιασμένη, περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών να διολισθήσει προς το μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, οι οικονομολόγοι του Συνδέσμου εκτιμούν πως «χωρίς να λαμβάνονται μέτρα άμεσης επανεκκίνησης της οικονομίας και περιστολής της φοροδιαφυγής, το μείγμα αυτό των μέτρων είναι αδιέξοδο και απειλεί με περαιτέρω φτωχοποίηση την κοινωνία. Η επιμονή της κυβέρνησης στην αύξηση φόρων αντί της περιστολής δαπανών και ο υφεσιακός αντίκτυπος που θα έχουν στην οικονομία, οδηγεί μυωπικά την τρόικα να εμμένει στη λήψη επιπλέον εφεδρικών μέτρων που, δυστυχώς, ενισχύουν περαιτέρω το υφεσιακό κύμα και θα δώσουν τη χαριστική βολή στην οικονομία». Γι’ αυτό και ο ΣΕΒ σημειώνει ότι «χωρίς την άμεση αλλαγή πλεύσης προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής είναι προδιαγεγραμμένη, και η καθήλωση της ελληνικής οικονομίας στη στασιμότητα απολύτως προβλέψιμη».

Ειδικά για το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κριτική του ΣΕΒ είναι έντονη. Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει πως οι προωθούμενες αλλαγές δεν ενθαρρύνουν την εργασία στην Ελλάδα, η απόκτηση της οποία «είναι σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη της ευημερίας του ατόμου αλλά και του συνόλου, ως άθροισμα των επιμέρους ατόμων: μια κοινωνία ανέργων δεν μπορεί να ευημερήσει». Το ίδιο ισχύει και για μια κοινωνία στην οποία λίγοι εργάζονται για να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές που εξασφαλίζουν στο κράτος τους πόρους με τους οποίους πληρώνει, στο τέλος κάθε μήνα, μισθούς και συντάξεις, προσθέτει ο ΣΕΒ.

Αντιθέτως, οι προτάσεις για το νέο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα αποθαρρύνουν «με εμπόδια και υπερφορολόγηση την έντιμη και παραγωγική εργασία, την ώρα που το συνταξιοδοτικό σύστημα θα συνεχίσει να προσφέρει για πολλούς παροχές που δεν έχουν σχέση με τις εισφορές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου και την προστασία των πραγματικά αδύναμων».

Ειδικά για τις προτεινόμενες αλλαγές στη φορολογία, οι οικονομολόγοι του ΣΕΒ εκτιμούν ότι η άμεση δημοσιονομική απόδοση των μέτρων αυτών είναι σχετικά μικρή, ενώ είναι προφανές ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα «η εξαΰλωση της φορολογητέας ύλης θα οδηγήσει σε άμεσες, και πολλαπλάσια έμμεσες, απώλειες εσόδων για το κράτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή