«Καμπανάκι» από ΣΕΤΕ για υπερφορολόγηση του τουρισμού

«Καμπανάκι» από ΣΕΤΕ για υπερφορολόγηση του τουρισμού

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία εκπροσώπων των τουριστικών φορέων προκάλεσαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου όσον αφορά το σύνολο των αφίξεων από το εξωτερικό –που περιλαμβάνουν και οδικό τουρισμό– και των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, για το δίμηνο οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 11%, φθάνοντας τις 992,7 χιλιάδες.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ανεβάζει την πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στην Ελλάδα σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη και από αυτά της Τουρκίας για το ίδιο διάστημα, οπότε οι αφίξεις στη γειτονική χώρα μειώθηκαν κατά 8,5%. Επίσης, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα για το δίμηνο εμφανίζουν πτώση σε ποσοστό 5,6% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φθάνοντας τα 294,8 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Φεβρουάριο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 14,9% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 6,7%. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, έκανε λόγο για ανησυχητικά μηνύματα, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αθηνών και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός, συνέδεσε το αποτέλεσμα με την υπερφορολόγηση του τουρισμού και εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, ότι μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά τα αποτελέσματα του τομέα.

Πάντως, κατά το πρώτο τρίμηνο, οι διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας παρουσίασαν άνοδο 8,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, φθάνοντας τις 881.044, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Για το ίδιο διάστημα, οι διεθνείς αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος» αυξήθηκαν κατά 10,1%, φθάνοντας τις 612.254. Οι διεθνείς αφίξεις για τον Μάρτιο στα κυριότερα αεροδρόμια αυξήθηκαν κατά 11%, φθάνοντας τις 360.837. Βέβαια, για την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων σε σχέση με τα παραπάνω στοιχεία αξίζει να σημειωθεί μία σημαντική παράμετρος: το καθολικό Πάσχα φέτος εορτάστηκε στις 27 Μαρτίου, ενώ το 2015 στις 5 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή