Ερχονται, βλέπουν, αλλά δεν επενδύουν νέα funds στην Ελλάδα

Ερχονται, βλέπουν, αλλά δεν επενδύουν νέα funds στην Ελλάδα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, στελέχη μεγάλου επενδυτικού fund, με έδρα το Λονδίνο, βρέθηκαν στην Αθήνα. Για κάποιο ιδιαίτερο λόγο, που έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί καθόλου στη χώρα μας, οι «σωστές» πόρτες άνοιξαν αμέσως. Ποιος δεν θέλει άλλωστε «φρέσκο» χρήμα στην Ελλάδα σήμερα; Τα ραντεβού που έκαναν ήταν εξαιρετικά, κυρίως με κορυφαίους τραπεζίτες, αλλά και με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Ποια είναι η αίσθηση που αποκόμισαν μετά το τέλος του κύκλου των συναντήσεων; Οτι «δεν είναι ακόμα η ώρα» να μπουν στη χώρα μας. Οπως έλεγε στην «Κ» παράγοντας που έπαιξε ρόλο-κλειδί σε αυτή την πρωτότυπη επίσκεψη (σ.σ. και αυτό γιατί όσοι προσγειώνονται στο «Ελ. Βενιζέλος» συνήθως έχουν μπει και στην ελληνική αγορά εδώ και καιρό), «το μόνο σίγουρο είναι ότι έβαλαν την εδώ αγορά στο monitoring, όμως μάλλον δεν θα βάλουν και το χέρι στο ταμείο τους».

Για τους περισσότερους fund managers, που όλο το προηγούμενο διάστημα έμειναν «έξω» από την Ελλάδα, η εικόνα των ξένων χαρτοφυλακίων που επένδυσαν κυρίως σε τραπεζικές μετοχές και σήμερα έπειτα από δύο ανακεφαλαιοποιήσεις, βλέπουν τα κεφάλαιά τους να έχουν εξαϋλωθεί, παραμένει άκρως διδακτική. Και για να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να «μπουν» και αυτοί στην Αθήνα, θα πρέπει το κλίμα, σχετικά με τις προοπτικές της χώρας, να αλλάξει δραστικά.

Το άλλο εντυπωσιακό στοιχείο που μεταφέρουν όταν κανείς έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους, είναι το πόσο «ο παράγων Ελλάδα» έχει πάψει να επηρεάζει γενικότερα τις επενδυτικές τους κινήσεις διεθνώς.

«Μέχρι και πριν από έναν χρόνο, ήταν ένα στοιχείο που λαμβανόταν σοβαρά υπόψη. Πλέον, όμως, κανείς δεν το λαμβάνει υπόψη» επισημαίνεται αρμοδίως. Και η αλήθεια είναι πως μόλις λίγα 24ωρα μετά επιβεβαιωνόταν στην πράξη.

Εκτός συνόρων, καμία αγορά δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το αποτέλεσμα του έκτακτου Eurogroup της Δευτέρας για την ελληνική οικονομία και τις προσδοκίες που γέννησε για το επόμενο της 24ης Μαΐου. Μια απλή ματιά, ακόμα και στις ισοτιμίες του ευρώ, που παλαιότερα ταλαιπωρούνταν άμεσα από οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την Ελλάδα, αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Αυτή τη φορά δεν επηρεάστηκαν καθόλου.

Το ίδιο ισχύει και σε σχέση με τις κεφαλαιαγορές (σ.σ. με την εξαίρεση βεβαίως, της ελληνικής, την Τρίτη).

Η ανάγνωση αυτής της συμπεριφοράς, είναι βεβαίως διπλή. Για όσους βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι, αποδεικνύει -όπως υποστηρίζουν- ότι η χώρα, αργά αλλά σταθερά, μπαίνει σε κάποιας μορφής κανονικότητα, με το μείζον πρόβλημα, αυτό του Grexit, να ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Για όσους βλέπουν, ωστόσο, το ποτήρι μισοάδειο, υπάρχει μια επικίνδυνη διάσταση. Σε τι συνίσταται; Στο ότι ακόμα και αν τεθεί στο μέλλον θέμα Grexit, κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί μαζί του. Στην πραγματικότητα αυτοί είναι οι οπαδοί της άποψης που υποστηρίζει ότι μετά όσα έχουν γίνει τα τελευταία έξι χρόνια στη χώρα μας, τα πάντα -ή σχεδόν τα πάντα- έχουν προεξοφληθεί.

Υπάρχει βεβαίως και η «μέση» άποψη, των fund managers, που υποστηρίζουν ότι «με την περίπτωσή σας οι αγορές θα ασχοληθούν ξανά μόνο σε ένα ενδεχόμενο καταστροφικό σενάριο». Μέχρι τότε, το πιθανότερο είναι ότι η πορεία μας θα είναι απομονωμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή