Καταργούν την έκτακτη εισφορά στην Κύπρο και προαναγγέλλουν νέες φοροελαφρύνσεις

Καταργούν την έκτακτη εισφορά στην Κύπρο και προαναγγέλλουν νέες φοροελαφρύνσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, η κυπριακή κυβέρνηση εισέρχεται σε μία περίοδο χαλάρωσης των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που έλαβε, προωθώντας στην παρούσα φάση την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς που ίσχυε τα τελευταία χρόνια.

Από τα τέλη του φετινού Μαρτίου έχει επισήμως εξέλθει του μηχανισμού διάσωσης και όπως φαίνεται αρχίζει να αξιοποιεί τα οφέλη τής έως τώρα προσαρμογής της οικονομίας της. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν χθες από κοινού ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ. Χ. Γεωργιάδης, και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αβ. Νεοφύτου, η κυβέρνηση διατηρώντας τη συνετή δημοσιονομική πολιτική θα αποδίδει στους φορολογουμένους τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η στρατηγική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς και υπενθύμισε τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κυπριακή οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και τον τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι έχει οριστικοποιηθεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα το 2011 και πρόσθεσε πως «αν κρατήσουμε, και αυτή είναι η πρόθεσή μας, σταθερή αυτή την πορεία και αυτή την προοπτική, είναι δεδομένο πως ως υπουργείο Οικονομικών θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε και άλλες ελαφρύνσεις για να αρχίσει να νιώθει με ακόμη πιο έντονο τρόπο ο πολίτης, ο εργαζόμενος, ο φορολογούμενος το όφελος από την επιβεβαιωμένη πλέον ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι «σήμερα επαναβεβαιώθηκε πως προτεραιότητα είναι αυτοί οι καρποί των κόπων, των μόχθων, των θυσιών της κοινωνίας, μαζί με τη συνετή πολιτική της κυβέρνησης να αποδοθούν πίσω στους πολίτες, θέτοντας την ιεράρχηση». Συμπλήρωσε, δε, ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι άνεργοι, οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και η μείωση των φορολογιών για όλους τους πολίτες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης.

«Αυτή είναι η ορθολογιστική και η σωστή πολιτική, να δίνεις προτεραιότητα στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, να δίνεις προτεραιότητα στις μειώσεις των φορολογιών και επιπρόσθετα ό,τι παραμένει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με βάση τις δυνατότητες, σταδιακή αποκατάσταση όλων όσοι έχουν υποστεί το κόστος μιας πολιτικής των περασμένων πενταετιών που στοίχισε πολύ ακριβά και στην οικονομία και στο σύνολο της οικονομίας», υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω ελαφρύνσεις στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. «Βεβαίως, στο πλαίσιο πάντοτε μιας πολύ συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, θα μπορούσαμε, και πρόθεσή μας είναι, να εξετάσουμε όλα τα ζητήματα και όλα τα περιθώρια, όπως έχω πει, και βεβαίως θα υπάρξει απόδοση πίσω στον φορολογούμενο πολίτη» ανέφερε ερωτηθείς για το μέλλον το συγκεκριμένου φόρου.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου σχολίασε και τις επερχόμενες εκλογές σε σχέση με τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. «Οχι επειδή έρχονται εκλογές, αλλά επειδή τα δεδομένα της οικονομίας μας και η ανάκαμψη της οικονομίας μας, το επιτρέπουν» προχωρούν οι ελαφρύνσεις κατά τον υπουργό. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «κάθε φορά στο παρελθόν όταν είχαμε εκλογές γίνονταν χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, διογκώνονταν τα ελλείμματα, τα οποία βεβαίως ο φορολογούμενους μετά τις εκλογές έπρεπε να πληρώσει». Ετσι, δήλωσε ότι «παραμένουμε πολύ προσηλωμένοι και με αυστηρή συνέπεια εφαρμόζουμε μια πολιτική σταδιακών ελαφρύνσεων στη βάση των δυνατοτήτων της οικονομίας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή