ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάλλας: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βελτιώσει το οικονομικό κλίμα

sallas-i-oloklirosi-tis-axiologisis-tha-veltiosei-to-oikonomiko-klima-2134113

Την εκτίμησή του ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αρχίσει μία νέα προοπτική αναστροφής του οικονομικού κλίματος, έπειτα από τόσα χρόνια ύφεσης και θυσιών εκ μέρους του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU – CSU), Μίκαελ Φουξ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την Αθήνα.

Στη συνάντηση του κ. Φουξ με τον κ. Σάλλα συζητήθηκαν τα θέματα που άπτονται της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται σταδιακά για τις τράπεζες, για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την προσδοκώμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του παρόντος οικονομικού προγράμματος από τους θεσμούς. Ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ύστερα από τόσα χρόνια ύφεσης και θυσιών εκ μέρους του ελληνικού λαού, θα αρχίσει μία νέα προοπτική αναστροφής του οικονομικού κλίματος, που θα μπορούσε να ενισχύσει την τραπεζική σταθερότητα και τη ρευστότητα του συστήματος με ανταγωνιστικότερους όρους (επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, κ.λπ.), θέτοντας τις βάσεις για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε ο κ. Σάλλας, θεωρεί σημαντική την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των αναπτυξιακών προγραμμάτων που θα ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Από την πλευρά του, ο κ. Φουξ επισήμανε το αυξημένο ενδιαφέρον της Γερμανίας για την επιτυχή ολοκλήρωση των προσπαθειών του ελληνικού λαού για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση και τη βοήθεια που προσφέρει η γερμανική κυβέρνηση. Σημείωσε ότι κατανοεί απόλυτα τα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας και μίλησε ενθαρρυντικά για τις κινήσεις που σχεδιάζει ο τραπεζικός και ο επιχειρηματικός κόσμος για την αναδιάρθρωση σημαντικών κλάδων της οικονομίας. Επιπλέον τόνισε ότι και ο ίδιος από την πλευρά του θα συμβάλει στην προσπάθεια προσέλκυσης γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στο γεύμα που παρέθεσε ο κ. Σάλλας στον κ. Μίκαελ Φουξ συμμετείχαν διακεκριμένοι Ελληνες επιχειρηματίες. Μεταξύ άλλων στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν οι κ. Θόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Δημήτρης Κοπελούζος του ομώνυμου ομίλου, Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean, Νίκος Δασκαλαντωνάκης της Grecotel, Βασίλης Κλωντζάρης της Bayer, Ιωάννης Καλλίγερος της Mercedes Benz, Βασίλης Φουρλής του ομίλου Φουρλή, Κλέμενς Ζέμτνερ από τη γερμανική πρεσβεία. Από την πλευρά της Πειραιώς μετείχαν ακόμα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Σταύρος Λεκκάκος και ο Απόστολος Ταμβακάκης, αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.