Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη χρήση μετρητών η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη χρήση μετρητών η Ελλάδα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών, που φθάνει το 97%, είναι η Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά στη διείσδυση του Ιντερνετ, που σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014 διαμορφώνεται σε 65%. Σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά είναι η χρήση του e-banking, με τα ποσοστά στη χώρα μας να είναι κοντά στο 17%, έναντι 45% του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την ανάλυση Cash Report της G4S, του μεγαλύτερου ομίλου ιδιωτικής ασφάλειας, διακίνησης και διαχείρισης αξιών στον κόσμο και παρότι τα στοιχεία σταματούν στο 2014, πριν δηλαδή από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η διαπίστωση είναι ότι η Ελλάδα έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος. Ο κ. Γιάννης Λυμπερόπουλος, γενικός διευθυντής της G4S Cash Solutions –μέλος του ομίλου G4S Ελλάδας– που διακινεί αξίες οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, σημείωσε ότι παρά την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού που έχουν επιφέρει το τελευταίο διάστημα τα capital controls, «ο επανασχεδιασμός και η βελτιστοποίηση του κύκλου ροής των μετρητών στην Ελλάδα είναι μονόδρομος, ενώ θα πρέπει να μειωθούν τα στάδια επεξεργασίας χρημάτων, κάτι που θα συμβάλει και στη μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης του χρήματος».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στη σχετική έκθεση, ο όγκος των μετρητών στις αγορές της Ευρώπης συνέχισε να αυξάνεται κατά 11% τον χρόνο μέχρι και το 2015, ακολουθώντας τη διαχρονική τάση για διπλασιασμό των μετρητών σε κυκλοφορία κάθε δεκαετία. Ειδικότερα, οι αναλήψεις από ATM, που αποτελούν την πιο αξιόπιστη ένδειξη πληρωμών με μετρητά, αυξήθηκαν κατά 14,6% το διάστημα 2009-2014. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ των αξιών από αναλήψεις σε ΑΤΜ στην Ευρώπη τη συγκεκριμένη πενταετία. Ταυτόχρονα όμως, το ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται με μετρητά έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση και έχει περιοριστεί στο 60%, ενώ πλέον το 40% γίνεται μέσω καρτών ή με ηλεκτρονικές πληρωμές. Σε πραγματικά νούμερα, ο συνολικός όγκος των πληρωμών χωρίς μετρητά έχει αυξηθεί κατά 103,2 δισ. συναλλαγές. Μάλιστα, ήδη εδώ και 2 χρόνια, σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Γαλλία και Λουξεμβούργο) η πλειονότητα των πληρωμών γίνεται χωρίς μετρητά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή