Με κέρδη 2,76% έκλεισε το Χ.Α

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό κύμα αγορών κατεγράφη σήμερα στο Χρηματιστήριο, αφού τα ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης θα οριστικοποιήσει την τελική λύση για την διευθέτηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και θα δώσει το πράσινο φως για την θετική  αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα με κέρδη 2,76% και ανήλθε στις 639,48 μονάδες ενώ σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη του ΧΑ ανήλθαν στο 2,69%.

Ο τζίρος εκτοξεύθηκε στα 141,19 εκατ. ευρώ εκ των οποίων κεφάλαια 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα. 

Οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές αγορές τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης προσδοκώντας ότι μετά τις 24 Μαΐου κλείνει ένας ακόμη κύκλος για την Ελληνική οικονομία και διασφαλίζεται η απομάκρυνση του Grexit αλλά και η μείωση του επενδυτικού ρίσκου(country risk) της Ελλάδας.

Ωστόσο το ερώτημα για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές είναι ποιά επίδραση στη πραγματική οικονομία θα έχουν τα επιπλέον φορολογικά μέτρα αξίας 1,8 δις. ευρώ που ψηφίζονται αύριο στη Βουλή.

Από την ερχόμενη εβδομάδα εισερχόμαστε στη τελική ευθεία των αποτελεσμάτων α΄τριμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Για πρώτη φορά από την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων το 2002 οι εισηγμένες εταιρίες δεν υποχρεώνονται να εκδίδουν λογιστικές καταστάσεις α΄τριμήνου και εννεαμήνου αφού δεν ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές.

Ετσι για να έχουμε συνολική εικόνα της πορείας των επιχειρήσεων το 2016 θα πρέπει οι επενδυτές να περιμένουν μέχρι την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 που θα δημοσιευθούν οι εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις.

Το κλίμα στις επιχειρήσεις παραμένει επιφυλακτικό καθώς η φοροκαταιγίδα θα δοκιμάσει τις αντοχές πολλών εταιριών. Ουσιαστικά στο χρηματιστήριο μόνο οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις (με ποσοστό τζίρου άνω του 70% να εξάγεται) μπορούν να αισθάνονται ότι θα έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την πολύχρονη ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή