ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποψη: Συγκρίσεις συμφωνιών

apopsi-sygkriseis-symfonion-2134781

Η ​​αντιπολίτευση, αδιαφορώντας για τον κατά γενική ομολογία θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία από την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξακολουθεί να επιδίδεται σε προφητείες περί συντέλειας της χώρας, εξαιτίας της ανίκανης και άπειρης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, επιμένει στην αφήγηση ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς είναι χειρότερη από τις συμφωνίες που είχαν πετύχει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πως το τελευταίο μνημόνιο είναι το πιο επαχθές για τον ελληνικό λαό. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες και την εκτίναξη της ανεργίας στο 27%, ζητούν εκλογές, χαρακτηρίζουν επικίνδυνο τον πρωθυπουργό, ισχυρίζονται ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας χειροτερεύουν δραματικά και ότι η ανεργία σπάει όλα τα ρεκόρ. Την καταστροφολογία επιτείνουν και οι δυσοίωνες προβλέψεις θεσμικών φορέων οι οποίες εκτιμούν, μεταξύ άλλων, ότι η τουριστική κίνηση θα είναι μειωμένη φέτος σε σχέση με πέρυσι. Παρά το γεγονός ότι, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016, η επιβατική κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού παρουσίασε αύξηση κατά 11% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Τις ίδιες αρνητικές προβλέψεις έκαναν και πέρυσι. Τον περασμένο Ιούλιο διέβλεπαν δραματική πτώση στον τουρισμό και εκτόξευση της ανεργίας στο 30%. Οι εξελίξεις όμως τους διέψευσαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, που παρουσίασε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, το 2015 οι διεθνείς αφίξεις ανήλθαν στα 26,1 εκατομμύρια έναντι 24,2 εκατ. το 2014 και οι εισπράξεις στα 14,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 733 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η δε ανεργία όχι μόνο δεν εκτινάχθηκε, αλλά μειώθηκε κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, από το 26,5% το 2014 στο 25%.

Ομως επειδή ένα ψέμα, ειπωμένο πολλές φορές, κινδυνεύει να μετατραπεί σε αλήθεια, κρίνεται απαραίτητη η σύγκριση της συμφωνίας της παρούσας κυβέρνησης με τη συμφωνία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο πίνακας δείχνει ότι, πρώτον, η συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε τη μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων-στόχων της τριετίας 2015-2017, κατά 20,2 δισ. ευρώ. Δεύτερον, αν από τα πλεονάσματα-στόχους των δύο μνημονίων αφαιρέσουμε τις επίσημες προβλέψεις της Ε.Ε., τον Απρίλιο 2014, για τις επιδόσεις σε πρωτογενή πλεονάσματα της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ την εν λόγω τριετία, καθώς και τις ανεπίσημες ακόμη προβλέψεις της Ε.Ε. για τις ανάλογες επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τότε από τη διαφορά τους προκύπτει το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή τα απαιτούμενα πρόσθετα μέτρα για την επιστροφή στους στόχους των μνημονίων.

Από τη σύγκριση αυτών των δημοσιονομικών κενών προκύπτει ότι επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ θα απαιτούνταν υπερδιπλάσιος όγκος μέτρων για την επίτευξη των στόχων, οπότε η παρούσα συμφωνία, σε αυτό το υποθετικό σενάριο, είναι τουλάχιστον κατά 51% ελαφρύτερη σε μέτρα. Αυτό το σενάριο όμως είναι υποθετικό, διότι όπως έδειξε το αποτέλεσμα πρωτογενών πλεονασμάτων του 2015, ο στόχος του πλεονάσματος υπερκαλύφθηκε. Συνεπώς, τα πρόσθετα μέτρα των 3,7 δισ. δεν θα απαιτηθούν ή θα είναι σαφώς μικρότερα.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν παρατίθενται για να υποστηρίξουμε ένα αριστερό success story. Αναφέρονται απλώς προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Είναι γεγονός όμως και όχι πρόβλεψη ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παρουσιάζει δείγματα βελτίωσης τους τελευταίους μήνες. Η ΕΛΣΤΑΤ, για τον Φεβρουάριο του 2016, κατέγραψε περαιτέρω μείωση της ανεργίας με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 24,2%, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2015 ήταν στο 25,8% και του 2014 στο 27,1%. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ,τον φετινό Απρίλιο ο ιδιωτικός τομέας σημείωσε ρεκόρ προσλήψεων 15ετίας, με θετική επίδοση 90.631 νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων.

Επίσης, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί κατά περίπου 400 μονάδες βάσης, ενώ το επιτόκιο των 2ετών ομολόγων έπεσε κάτω του ψυχολογικού ορίου του 9%.

Ο δε επιχειρηματικός δείκτης εμπιστοσύνης αυξήθηκε το α΄ τετράμηνο στις 91 μονάδες και ο όγκος των παραγωγικών επενδύσεων το δ΄ τρίμηνο 2015 ήταν 4,9% μεγαλύτερος από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 και 9,6 % του δ΄ τριμήνου 2013.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και οι δηλώσεις των Eυρωπαίων αξιωματούχων δημιουργούν ένα θετικότερο κλίμα και προσδίδουν αξιοπιστία στη χώρα. Οσο λοιπόν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και την προσέλκυση επενδύσεων, το ερώτημα είναι: η ικανή και έμπειρη αντιπολίτευση θα συμβάλει στη δημιουργία ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος ή θα επιμείνει στην παραφιλολογία της καταστροφής της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

* Η κ. Ράνια Αντωνοπούλου είναι αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.