Πρωταρχικό κριτήριο η τιμή για τους Ελληνες αγοραστές ή ενοικιαστές ακινήτων

Πρωταρχικό κριτήριο η τιμή για τους Ελληνες αγοραστές ή ενοικιαστές ακινήτων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τιμή αποτελεί το πρωταρχικό κριτήριο των Ελλήνων αγοραστών ή ενοικιαστών κατοικιών, ενώ έπονται η περιοχή, τα τετραγωνικά ή το έτος κατασκευής του ακινήτου που τους ενδιαφέρει. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του παγκόσμιου κτηματομεσιτικού δικτύου RE/MAX, η οποία επιχειρεί να διαπιστώσει τις προτιμήσεις και τις παραμέτρους που συνυπολογίζουν οι Ελληνες όταν αναζητούν μια νέα κατοικία για αγορά ή ενοικίαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, το πρώτο στοιχείο που εξετάζουν οι ενδιαφερόμενοι σε ποσοστό 96,2% είναι το κόστος.

Οπως τονίζει η RE/MAX, ούτως ή άλλως, το στοιχείο του κόστους είναι το σημαντικότερο, ωστόσο σε περιόδους κρίσης ο οικονομικός παράγοντας διαδραματίζει ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο και μάλιστα ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τον τόπο κατοικίας και το εισόδημα των ενδιαφερομένων, ενώ δεν καταγράφεται και καμία διαφοροποίηση, είτε κάποιος είναι τώρα ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής. Αντίστοιχη είναι και η τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το 85% να θεωρεί την τιμή του ακινήτου το σημαντικότερο κριτήριο.

Εκτός όμως από την τιμή, σημαντικό στοιχείο ώστε να εξετάσουν οι ενδιαφερόμενοι ένα ακίνητο είναι το να έχουν στοιχεία για την τοποθεσία του, την επιφάνεια και το έτος κατασκευής, καθώς και για την ενεργειακή του απόδοση, στοιχείο που μπορεί να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση στον νέο ιδιοκτήτη. Μάλιστα, η θέρμανση απασχολεί το 60,8% των υποψήφιων αγοραστών/ενοικιαστών. Αντιθέτως, ελάσσονος σημασίας είναι ο εξοπλισμός που διαθέτει το ακίνητο, ενώ μόνο το 22,6% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δίνει σημασία στους γείτονες ή στον προσανατολισμό του ακινήτου.

Ως προς τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς που θα ήθελαν να μένουν, οι ενδιαφερόμενοι κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις την ύπαρξη σχολείου (51,8%), παιδικής χαράς (51,6%) και εμπορικού κέντρου (51,6%). Ακριβώς ίδια είναι η κατάταξη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στον αντίποδα, το 32,4% των ερωτηθέντων θα ενοχλούνταν υπέρμετρα από τη δημιουργία κοιμητηρίου στη γειτονιά τους, ενώ ένα πρόσθετο 32% εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίστοιχα, το 73,8% θα αντιμετώπιζε αρνητικά την κατασκευή αεροδρομίου στην περιοχή τους, το 45,8% δεν επιθυμεί την ύπαρξη βιομηχανικών χρήσεων κοντά στον χώρο κατοικίας του, ενώ αναμενόμενα αρνητική είναι και η απάντηση των ερωτηθέντων στην εγκατάσταση φυλακών στη γειτονιά που μένουν.

Αναφορικά με τα επιμέρους στοιχεία του ακινήτου, οι ενδιαφερόμενοι ανέφεραν ότι παρατηρούν έντονα την κατάσταση του μπάνιου (59%), τη μυρωδιά του ακινήτου (58,6%), τη φωτεινότητα (54,6%), την εικόνα των τοίχων και την ηχομόνωση (54,4%).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 72,4% των Ελλήνων θα αναζητούσε το επόμενο ακίνητό του (είτε για αγορά είτε για ενοικίαση) από το Διαδίκτυο. Ειδικότερα, για τον σκοπό αυτό, το 44,2% θα επισκεπτόταν πιο στοχευμένα ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων, το 29,2% σελίδες κατασκευαστικών εταιρειών και ένα μικρότερο ποσοστό της τάξεως του 9,6% τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή