Αύξηση παρακράτησης σε μικρά εισοδήματα

Αύξηση παρακράτησης σε μικρά εισοδήματα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους μισθούς και στις συντάξεις που θα χορηγηθούν από την 1η Ιουνίου θα εφαρμοστούν τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα που ψηφίσθηκαν πρόσφατα από τη Βουλή. Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν μειωμένες τις αποδοχές μετά την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με την οποία επιβαρύνονται τα χαμηλά κυρίως εισοδήματα. Αρκετοί είναι και οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, δεδομένου ότι στα εισοδήματα άνω των 28.000 μέχρι και έως περίπου 43.000 επέρχονται μικρές μειώσεις στον φόρο εισοδήματος.

Οι αυξήσεις (τα επιπλέον ποσά που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα) ξεκινούν από τα 2,11 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 642 ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα) και φθάνουν τα 278 ευρώ μηνιαίως για εισοδήματα της τάξης των 7.142 ευρώ. Στον δημόσιο τομέα οι αυξήσεις ξεκινούν από 1,15 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 725 ευρώ.

Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλής, οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27 Μαΐου 2016 και εξής και όχι αναδρομικά.

Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 (δηλαδή το 2017) και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών.

Σημειώνεται ότι η έκπτωση φόρου είναι διαφορετική για κάθε φορολογούμενο και εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών.

Συγκεκριμένα: Ο φόρος μειώνεται κατά 1.900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, 1.950 ευρώ για φορολογούμενο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με 2 εξαρτώμενα τέκνα, 2.100 ευρώ για φορολογούμενο με 3 παιδιά και άνω. Οι μειώσεις αυτές εφαρμόζονται στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ.

Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις που υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, τα ποσά μειώσεων φόρου ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, μειώνονται αναλογικά κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις. Η παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς – συντάξεις (βάσει αναγωγής του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο καθαρό εισόδημα), διενεργείται σύμφωνα με τη νέα κλίμακα και όχι με συντελεστές στο σύνολο του εισοδήματος όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσιο εισόδημα 20.000 για μισθωτούς ή διαφορετικά 1.428 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση:

• Σε μισθωτό άγαμο γινόταν μέχρι σήμερα μηνιαία παρακράτηση ύψους 171,67 ευρώ. Με τις πρόσφατες αλλαγές η μηνιαία παρακράτηση αυξάνεται κατά 16,60 ευρώ και διαμορφώνεται στα 188,28 ευρώ.

• Με ένα παιδί παρακρατείται σήμερα το ποσό των 171,67 ευρώ μηνιαίως. Από τις 27 Μαΐου θα παρακρατείται το ποσό των 184,76 ευρώ, δηλαδή 13,09 ευρώ περισσότερα.

• Με δύο παιδιά η μηνιαία παρακράτηση ήταν 171,67 ευρώ. Με τη νέα φορολογική κλίμακα η παρακράτηση αυξάνεται στα 181,24 ευρώ, δηλαδή 9,57 ευρώ περισσότερα.

• Με τρία παιδιά η μηνιαία παρακράτηση έφθανε τον μήνα στα 171,67 ευρώ. Από τις 27 Μαΐου αυξάνεται στα 174,20 ευρώ, δηλαδή 2,53 ευρώ περισσότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή