Υποχώρησαν 6,3% τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων το 2015

Υποχώρησαν 6,3% τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων το 2015

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή ήταν η πορεία της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2015, με εξαίρεση τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων, που σημείωσαν σημαντική πτώση 6,3%, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με την ΤτΕ, στην Αθήνα τα ενοίκια των καταστημάτων υποχώρησαν κατά 6,3%, στη Θεσσαλονίκη κατά 3,2% και στην υπόλοιπη Ελλάδα κατά 7,3%. Ωστόσο, όπως προκύπτει, η πτώση αυτή πραγματοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς κατά το δεύτερο μισό του 2015 η κάμψη των ενοικίων των καταστημάτων δεν ξεπέρασε το 0,1% σε σχέση με τους έξι πρώτους μήνες του έτους, ενώ σε ετήσια βάση η πτώση περιορίστηκε σε 2,2%, έναντι πτώσης κατά 8% κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η κορύφωση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, κατά τη διάρκεια του περυσινού πρώτου εξαμήνου και μέχρι την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις αρχές Ιουλίου, έπληξε καθοριστικά την αγορά των εμπορικών καταστημάτων, με άμεσο αντίκτυπο και στις τιμές των ενοικίων. Μόλις όμως η πορεία της χώρας επανήλθε σε τροχιά σταθεροποίησης, ο ρυθμός της υποχώρησης των ενοικίων επιβραδύνθηκε σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, σε ό,τι αφορά τις αξίες των εμπορικών καταστημάτων, αυτές υποχώρησαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 1,8% που είχε σημειωθεί το 2014 αλλά και πτώσης κατά 8,8% το 2013. Τη μεγαλύτερη πτώση με 5,1% σημείωσαν οι αξίες των καταστημάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς στην Αθήνα η πτώση δεν ξεπέρασε το 2,6% και στη Θεσσαλονίκη το 2,2%. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, μάλιστα, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με τους πρώτους έξι μήνες, με τις τιμές να ενισχύονται κατά 0,3% στην Αθήνα, κατά 0,7% στη Θεσσαλονίκη και κατά 0,8% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην αγορά γραφείων η εικόνα ήταν περισσότερο σταθερή κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Ειδικότερα, οι τιμές πώλησης γραφειακών χώρων μειώθηκαν οριακά κατά 0,2% σε σχέση με το 2014, έναντι πτώσης κατά 3,5% το 2014 και κατά σχεδόν 10% το 2013. Μάλιστα, στην υπόλοιπη Ελλάδα σημειώθηκε και άνοδος τιμών κατά 1,2%, ενώ στην Αθήνα οι τιμές μειώθηκαν μόλις κατά 0,5%. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην αγορά γραφείων της Θεσσαλονίκης με 5,7%.

Αντίστοιχα, οι τιμές ενοικίασης γραφείων υποχώρησαν ελαφρώς κατά 1,1% το 2015, με τη μεγαλύτερη πτώση να εντοπίζεται στην Αθήνα με 2,1%, ενώ στη Θεσσαλονίκη περιορίστηκε σε 1%. Μάλιστα, στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι τιμές ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,1%.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η συνολική πτώση των ενοικίων στο σύνολο της χώρας ήταν 0,3%, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014 είχε καταγραφεί πτώση 1,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή