Στη σωστή κατεύθυνση κινείται η αγορά πετρελαίου, εκτιμά ο ΟΠΕΚ

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται η αγορά πετρελαίου, εκτιμά ο ΟΠΕΚ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση στη Βιέννη, οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ αποφάνθηκαν ότι η αγορά πετρελαίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία και χάραξε τη σημερινή πολιτική του καρτέλ, δεν προέβη σε δηλώσεις. Αντιθέτως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Νιγηρία επισήμαναν ότι αποδίδει η στρατηγική να αφήνεις τις χαμηλές τιμές να περιορίζουν το πλεόνασμα της παραγωγής. Από μέρους τους, επενδυτές και συναλλασσόμενοι σε «μαύρο χρυσό» τονίζουν ότι και η επιτάχυνση της ζήτησης συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της αγοράς πετρελαίου και στην αποκατάσταση των ισορροπιών. Σε δηλώσεις του, ο Σουχαΐλ αλ Μαζρουέι, υπουργός Πετρελαίου των ΗΑΕ, ανέφερε ότι «από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε την αυτοδιόρθωση της αγοράς, η οποία τείνει σε τιμή θεμιτή για καταναλωτές και παραγωγούς». Ανάλογα ήταν τα σχόλια και του Νιγηριανού ομολόγου του, διαμορφώνοντας κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ. Η τιμή του αργού Νέας Υόρκης έχει εκτιναχθεί στο 85%, αφότου καταβαραθρώθηκε στο ναδίρ 12ετίας τον Φεβρουάριο. Με αυτά κατά νου δεν σημαίνει ότι δεν διαπιστώνονται διαφωνίες εντός των κόλπων του καρτέλ.

Ο Βενεζουελανός υπουργός Ενέργειας Εουλόχιο ντελ Πίνο ισχυρίστηκε χθες ότι η ανάκαμψη τιμών στον «μαύρο χρυσό» κυρίως σχετίζεται με τις απροσδόκητες διακοπές στην ομαλή προμήθειά του παρά στην επιτυχημένη στρατηγική του ΟΠΕΚ. Κατά τις προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, της Goldman Sachs και ορισμένων αναλυτών του κλάδου, η πλεονασματική παραγωγή τελικά περιστέλλεται, δικαιώνοντας την προσέγγιση της Σ. Αραβίας, δηλαδή την άσκηση πίεσης στους προμηθευτές υψηλού κόστους. Οταν την είχε προτείνει η χώρα στα τέλη του 2014, τα περισσότερα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ είχαν διαφωνήσει. Πάντως, στη σημερινή τους συνεδρίαση δεν αναμένεται να αλλάξουν γραμμή πλεύσης.

«Πιστεύω ότι οι τάσεις στην αγορά πετρελαίου είναι σήμερα καλύτερες και η αίσθηση του επείγοντος, που υπήρχε τον Απρίλιο μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να συνάψουν συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής, έχει εξανεμιστεί», επισημαίνει ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας Εμανουέλ Ιμπε Κατσίκβου. «Οι τιμές εκτιμώ πως κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά ο ρυθμός πρέπει να επιταχυνθεί». Τέλος, σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Βrent και το αργό Νέας Υόρκης υπερσκέλισαν το όριο των 50 δολαρίων το βαρέλι πρώτη φορά σε διάστημα εξαμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή