Οι Ελληνες μείωσαν στο ένα τρίτο τις δαπάνες για τις διακοπές τους

Οι Ελληνες μείωσαν στο ένα τρίτο τις δαπάνες για τις διακοπές τους

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάρρευση των μεγεθών του εσωτερικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, καταγράφεται σε μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που δημοσιοποιήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες των Ελλήνων για ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ 2008 και 2014 μειώθηκαν κατά 64%. Ειδικότερα, για το 2014 οι δαπάνες περιορίσθηκαν σε 1,14 δισ. ευρώ από 3,16 δισ. ευρώ που ήταν το 2008. Επίσης, μεγάλη πτώση, της τάξης του 72,2%, σημείωσαν οι δαπάνες των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό. Συνολικά, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 72,2%, καθώς για το 2014 συρρικνώθηκαν σε 293 εκατ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ το 2008. Η σχετική έρευνα αφορά ταξίδια με τέσσερις ή περισσότερες διανυκτερεύσεις. Επιπλέον, τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας το 2014 κατέγραψαν πτώση κατά 45,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα ταξίδια το 2008, ενώ για την ίδια περίοδο τα ταξίδια στο εξωτερικό κατέγραψαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση, κατά 51,6%. Ενα πρόσθετο στοιχείο που δείχνει τις αρνητικές επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στις επιλογές των Ελλήνων για διακοπές είναι η μεγάλη πτώση, σε ποσοστό 44,3% και 55,2%, των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό αντίστοιχα.

Κατά τη μελέτη, ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα για το 2016 αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική του και ίσως παρουσιάσει για μία ακόμα χρονιά αύξηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αφίξεις των ξένων τουριστών θα κυμανθούν μεταξύ 25 και 27 εκατομμυρίων. Η άνοδος, όμως, αυτή δεν θα είναι ομοιόμορφη στους επιμέρους προορισμούς της χώρας, καθώς υπάρχει το έντονο πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν φθάσει στη χώρα μας. Είναι δηλαδή πολύ πιθανόν, σημειώνεται στη μελέτη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να δουν τις τουριστικές τους ροές να μειώνονται φέτος. Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από το 2015 έχει αρχίσει να εμφανίζεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης τόσο των τουριστικών αφίξεων όσο και των εισπράξεων. Παράλληλα, από τα στοιχεία της μελέτης φαίνεται ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών μειώθηκε κατά 2% το 2015 σε σχέση με το 2014 και διαμορφώθηκε στα 541 ευρώ. Επιπροσθέτως, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 4,9% και διαμορφώθηκε στα 75 ευρώ από 72 ευρώ που ήταν το 2014, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής για 4η συνεχή χρονιά κατέγραψε πτώση κατά 6,5% και περιορίσθηκε στις 7,2 διανυκτερεύσεις. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σημαντική αύξηση των αφίξεων ταξιδιωτών από ορισμένες χώρες εκτός Ευρωζώνης αλλά και από όμορες χώρες των οποίων η μέση διάρκεια παραμονής είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο.

Εξάλλου, στη μελέτη αποτυπώνεται η σημαντική αύξηση του ξενοδοχειακού δυναμικού στην Ελλάδα κατά τη τελευταία 25ετία. Αναλυτικά, το μέσο μέγεθος των δωματίων για την περίοδο 1990-2015 κινήθηκε ανοδικά κατά 19%, ενώ το ποσοστό των ξενοδοχείων 5 αστέρων αυξήθηκε κατά 486%. Το δυναμικό των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων ανέρχεται στο 41% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού, με σαφή τάση το 2020 να αντιστοιχεί στο 48% με 50%. Το 36,5% των ελληνικών ξενοδοχείων διαθέτουν τα δωμάτιά τους σε τιμές κάτω των 40 ευρώ για τον Μάιο, ενώ για τον Αύγουστο το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 14,5%. Παράλληλα, για τον Μάιο το 5% των ξενοδοχείων διαθέτουν τα δωμάτιά τους σε τιμές άνω των 100 ευρώ, ενώ αντίθετα για τον Αύγουστο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 14%.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΞΕΕ χαρακτήρισε πλήγμα για τον τουρισμό της Αθήνας το κλείσιμο του ξενοδοχείου Athens Ledra, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο αφελληνισμού των ξενοδοχειακών μονάδων, υπό την πίεση των «κόκκινων» δανείων και των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή