Θερμό φθινόπωρο μεταξύ Γερμανίας – ΔΝΤ «βλέπει» η Handelsblatt

Θερμό φθινόπωρο μεταξύ Γερμανίας – ΔΝΤ «βλέπει» η Handelsblatt

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κρίση διαρκείας» μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) «βλέπει» η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, συμπεριλαμβάνοντας στους λόγους της διαμάχης και τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το θέμα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα η εφημερίδα αναδεικνύει το πόσο τεταμένες είναι οι σχέσεις, κάνοντας λόγο για παιχνίδι ισχύος στο εσωτερικό του ΔΝΤ από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας οφείλεται σε δύο, κυρίως, λόγους:

Ο πρώτος είναι η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και ειδικότερα τα χρήματα που είχαν διαθέσει βιομηχανικές χώρες στο Ταμείο, στο απόγειο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Την ώρα που η Ουάσιγκτον ζητεί να παραταθούν τα δάνεια αυτά, το Βερολίνο αντιστέκεται σθεναρά, εκτιμώντας ότι το ΔΝΤ διαθέτει στην παρούσα φάση επαρκείς πόρους.

Ο δεύτερος αφορά στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Οι συντάκτες της εφημερίδας θεωρούν πως ακόμη κι αν η σύγκρουση για το πρώτο θέμα έχει αίσιο τέλος, «Βερολίνο και Ουάσιγκτον βρίσκονται στα πρόθυρα ενός θερμού φθινοπώρου». Και αυτό γιατί «το αργότερο τότε θα επανέλθει στο τραπέζι το θέμα της Ελλάδας. Το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί μια νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα συνυπολογίζει τις ευρωπαϊκές προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Ηδη τονίζεται ότι το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα αρκεστεί στις έως τώρα δεσμεύσεις των Ευρωπαίων», όπως αναφέρει η Handelsblatt.

Ενοχλημένη η Ουάσιγκτον

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ενοχλημένη έως και εκνευρισμένη με το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε την πρόσφατη συμφωνία για την Ελλάδα ως δικό της θρίαμβο και ως ήττα για το ΔΝΤ. «Αυτό αναμένεται να γίνει σαφές και στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου», σημειώνει και προσθέτει ότι «η Ουάσιγκτον έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν συμμετέχει ακόμα στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η απειλή».

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται και η αναφορά για τα παιχνίδια εξουσίας στο εσωτερικό του Ταμείου. «Εντέλει το ΔΝΤ δεσμεύεται από τα συμφέροντα των χωρών-μελών του», επισημαίνει η εφημερίδα, για να συνεχίσει υποστηρίζοντας πως «Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διαθέτουν την πλειοψηφία. Το διοικητικό προσωπικό του ΔΝΤ, με το οποίο υπήρξαν τελευταία τόσο μεγάλες διαμάχες, είναι μισθωτοί υπάλληλοι των χωρών-μελών, λέει το Βερολίνο». Και αναφέρει η Handelsblatt ότι «η διευκρίνιση αυτή λέει πολλά για το κλίμα που επικρατεί στην παρούσα φάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή