Ρέγκλινγκ: Υλοποίηση δεσμεύσεων για παροχή στήριξης

Ρέγκλινγκ: Υλοποίηση δεσμεύσεων για παροχή στήριξης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Τη διαβεβαίωση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα όσο η χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της παρείχε ο επικεφαλής του μηχανισμού κ. Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα εκταμιευθούν τα 7,5 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι υπάρχει δέσμευση του Eurogroup να γίνει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους αν χρειαστεί και υποστήριξε ότι «εάν χρειαστεί» είναι καλό γιατί μπορεί να σημαίνει σημαντική ελάφρυνση αν απαιτείται ή μικρή ελάφρυνση αν αυτό απαιτείται.

Σημείωσε δε ότι ο ESM έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή των βραχυχρόνιων μέτρων διαχείρισης του χρέους.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι ο ESM είναι μακροχρόνιος εταίρος της χώρας, είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας και στο πλαίσιο αυτό θέλει να πετύχει η Ελλάδα. Ανέφερε δε ότι παρέχει χαμηλότοκα δάνεια (κοντά στο 0,8%) και για πολύ μεγάλη περίοδο (για 32 χρόνια).

Σε ότι αφορά τη διαμάχη με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας και σημείωσε ότι δεν υποστηρίζει πως το ΔΝΤ έχει λάθος προβλέψεις, αλλά προς το παρόν θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές προβλέψεις είναι οι σωστές.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα φανεί αργότερα, μέσα στο έτος, ποιες προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν ανάλογα με το πώς θα πάει η οικονομία αλλά και από παράγοντες που δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση.

Για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και εάν αυτά θα πρέπει να μειωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα του 3,5% ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι η συμφωνία για το 3,5% έχει επιτευχθεί από πέρυσι σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης και υπουργών Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Τσακαλώτου.

Στο πλαίσιο αυτό είπε «εγώ θα πρέπει να σεβαστώ αυτή τη συμφωνία», εκτίμησε ότι δεν θα είναι μόνο για ένα χρόνο, αλλά πρόσθεσε ότι είναι και θέμα προβλέψεων και πορείας της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον κ. Ρέγκλινγκ για τη βοήθειά του και ανέφερε ότι θα γίνουν δύο παράλληλες διαδικασίες ως τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μία για το χρέος και μία για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Σε σχέση με τις συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση για το χρέος ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι τα καλά νέα είναι πως η Ευρωζώνη βρίσκει πάντα λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά τα κακά νέα είναι ότι βρίσκει τη λύση τελευταία στιγμή.