«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει», προειδοποιεί το ΔΝΤ

«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει», προειδοποιεί το ΔΝΤ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κριτική τόσο για τα μέτρα του προγράμματος όσο και για τις παρεμβάσεις αναφορικά με το χρέος άσκησε χθες η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου. Επί της ουσίας, η κυρία Βελκουλέσκου διαχώρισε πλήρως τη θέση του Ταμείου σχετικά με το πώς έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση, ζητώντας περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση και μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από την Ευρωζώνη, το οποίο χαρακτήρισε μη βιώσιμο.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι το νέο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα αποτελεί σημαντικό βήμα, το οποίο αποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη έχει δεσμευθεί να διατηρήσει εντός των κόλπων της την Ελλάδα. Ωστόσο, μιλώντας σε συνέδριο του Εconomist, υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία του προγράμματος:

• Πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η κυρία Βελκουλέσκου ανέφερε ότι η αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος δεν διευρύνει επαρκώς τη φορολογική βάση και βασίζεται στην υψηλή φορολόγηση. Κριτική άσκησε και για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, θεωρώντας ότι δεν είναι επαρκείς, ενώ αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υποστήριξε πως πρέπει να γίνουν περισσότερες από αυτές που προβλέπονται. Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι αλλαγές αναφορικά με το πλαίσιο πώλησης και διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων δεν είναι αρκετά φιλόδοξες.

Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τις πολιτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η διαφθορά και επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο,τι δηλαδή θα πρέπει οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι πιο ρεαλιστικοί.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, η κυρία Βελκουλέσκου ανέφερε ότι οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν φιλόδοξοι και χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα, καθώς, ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνημένων, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι.

• Να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση χρέους. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ιδιαιτέρως μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, το οποίο, ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, δεν μπορεί να μετατραπεί σε βιώσιμο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι χρειάζεται σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων και σταθεροποίηση των επιτοκίων τους. Προσέθεσε δε πως η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος.

Πάντως, παρά τις διαφορές του ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα και το θέμα του χρέους, η κυρία Βελκουλέσκου ανέφερε ότι το Ταμείο συνεχίζει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Υπενθύμισε, βέβαια, ότι δεν είναι ακόμα μέρος του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας. Για να το πράξει αυτό έθεσε δύο όρους:

• Η ελάφρυνση του χρέους να είναι επαρκής.

• Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να ανταποκρίνονται στο σημερινό μας DSA. Αλλιώς θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα, προσέθεσε. Και σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι στο τραπέζι της συζήτησης η ποσοτικοποίηση και η λεπτομερής αναφορά των μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT