ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 30% των Ρώσων τουριστών φέτος

ayxisi-30-ton-roson-toyriston-fetos-2139318

Αύξηση πάνω από 30% θα παρουσιάσει ο αριθμός των Ρώσων τουριστών κατά τη φετινή σεζόν στη χώρα μας, με βάση τη μέχρι στιγμής ροή έκδοσης θεωρήσεων από τις προξενικές μας αρχές αλλά και από την οικονομική κατάσταση στη Ρωσία, που επηρεάζει την εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση.

Αυτό εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος βοήθησε στην επίλυση του ζητήματος ενίσχυσης του προσωπικού στις προξενικές μας αρχές στη Ρωσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η ικανοποίηση της τουριστικής ζήτησης. Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, οι προξενικές αρχές μας έχουν τη δυνατότητα πλέον να εκδίδουν πάνω 10.000 θεωρήσεις την ημέρα.

Να σημειωθεί ότι για τον Μάιο τα τρία προξενεία μας στη Ρωσία εξέδωσαν 89.972 θεωρήσεις, έναντι 58.853 τον ίδιο μήνα του 2015. Ωστόσο η ζήτηση τον Ιούνιο περιόρισε στις 4.000 τις θεωρήσεις σε ημερήσια βάση. Πάντως ένα σημαντικό στοιχείο που επηρεάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Ρώσων είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2014 ένα ευρώ κόστιζε 47 ρούβλια, τον Ιούνιο του 2015 κόστιζε 61 ρούβλια, ενώ τον Ιούνιο φέτος κοστίζει 74 ρούβλια. Η εξέλιξη αυτή αποτρέπει μεγάλο αριθμό Ρώσων να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ και όσοι ταξιδεύουν περιορίζουν τα έξοδά τους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, οι προξενικές μας αρχές από έξι άτομα που είχαν διαθέσιμο προσωπικό τον Δεκέμβριο του 2015, σήμερα έχουν την ευελιξία αξιοποίησης έως και 70 ατόμων για την έκδοση θεωρήσεων, με δυνατότητα να φθάσουν τα 110. Επίσης, οι σταθμοί εργασίας αυξήθηκαν από 32 τον Δεκέμβριο σε 62 τον Ιούνιο. Παράλληλα, τα κέντρα παραλαβής αιτημάτων αυξήθηκαν από 20 σε 31, ενώ τον Ιούλιο θα φθάσουν τα 34.

Ο κ. Ξυδάκης υπογραμμίζει και τη νότα που έχει δοθεί προς τις προξενικές αρχές για έκδοση μεγαλύτερου αριθμού θεωρήσεων τριετούς και πενταετούς διάρκειας. Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινήθηκαν τα βασικά τουριστικά μεγέθη στη χώρα μας για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που είχαν διατυπώσει τότε οι φορείς του τουρισμού. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το τετράμηνο οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 5,3% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 3,4%.