Τα σχέδια της Αlibaba και πώς «περνούν» πλέον και από την Ελλάδα

Τα σχέδια της Αlibaba και πώς «περνούν» πλέον και από την Ελλάδα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Κίνας δρομολογείται από την Alibaba, η οποία θεωρείται και είναι leader της παγκόσμιας αγοράς. Η Alibaba θέλει να προσφέρει στους χρήστες της στην Κίνα, αλλά και διεθνώς, τη δυνατότητα αγοράς ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της πλατφόρμας της.

Η μεταφορά των ελληνικών προϊόντων από εδώ προς την Ασία θα γίνεται μέσω του Πειραιά και των τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που εκτελούν το σχετικό δρομολόγιο. Για την υπηρεσία αυτή, που μπορεί να αφορά από μεμονωμένα αντικείμενα έως σημαντικά εξαγωγικά φορτία προϊόντων, όπως κρασί ή λάδι, ενδιαφέρεται η Cosco, που αναπτύσσει κέντρα διανομής με βάση τον Πειραιά.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι πολύ σημαντικότερη απ’ όσο μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να δείχνει, εξηγούν στην «Κ» πηγές με γνώση των σχετικών σχεδιασμών, προσθέτοντας πως ουσιαστικά διευκολύνεται και αυτοματοποιείται ένα κομμάτι του διμερούς εμπορίου.

Αν και οι πωλήσεις στην Κίνα ελληνικών προϊόντων συνδέονται με την επιτυχή εφαρμογή πολιτικών marketing, άλλες υπηρεσίες, όπως ο τουρισμός, έχουν ήδη σημαντική αναγνωρισιμότητα στην ανερχόμενη κινεζική μεσαία τάξη. Κρήτη και Σαντορίνη αποτελούν ήδη κορυφαίους προορισμούς για τους Κινέζους, ενώ η ολοκλήρωση της εξαγοράς του λιμανιού του Πειραιά από την Cosco ενισχύει την εικόνα της χώρας στην Κίνα. Εφόσον διασφαλισθεί και η εφοδιαστική αλυσίδα, μέσω του ΟΛΠ, στην πράξη πολλοί Ελληνες έμποροι και επιχειρηματίες θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην κινεζική αγορά χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία στην ασιατική χώρα.

Παρουσίαση

Η πρώτη παρουσίαση των σχεδίων της Alibaba έγινε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα από τον country manager της Alibaba για την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, Rodrigo Cipriani, μέσω τηλεδιάσκεψης στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Η παρουσίαση έγινε πριν από το «επεισόδιο» που ανέκυψε μεταξύ Cosco και υπουργού Ναυτιλίας για την κύρωση σύμβασης παραχώρησης και έτσι δεν επηρεάστηκε το κλίμα. Καθώς η κυβέρνηση αποκατέστησε τελικά στα συμφωνηθέντα τον κυρωτικό νόμο, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα με την επίσκεψη που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα στελέχη της εταιρείας τον Σεπτέμβριο για συναντήσεις με ελληνικούς κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς.

H Alibaba Group είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, κατέχοντας το 80% των online πωλήσεων και, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως. Τα τρία βασικά e-commerce sites της, Taobao, Tmall και Alibaba. com, υπολογίζεται ότι έχουν δισεκατομμύρια χρήστες και φιλοξενούν εκατομμύρια εμπόρων και επιχειρήσεων.

Οι συναλλαγές μεταξύ χρηστών υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τα 250 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας αυτές των eBay και Amazon. com μαζί. Είναι εισηγημένη και στη Wall Street και έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς της τάξης των 200 δισ. δολ., ενώ τα έσοδά της αναπτύσσονται με ρυθμούς της τάξης του 35%-45% ετησίως.

H Alibaba παρέχει κατ’ ουσίαν την τεχνολογική υποδομή και το marketing σε εμπόρους, εμπορικά σήματα και άλλες επιχειρήσεις που προσφέρουν προϊόντα, υπηρεσίες και ψηφιακό περιεχόμενο, ώστε να ενισχύσουν την παρουσία τους και τις πωλήσεις τους στο Διαδίκτυο και να διευρύνουν τη σχέση τους με τους χρήστες. Οι επιχειρήσεις της Alibaba περιλαμβάνουν τόσο το ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και υπηρεσίες cloud computing και μέσα μαζικής ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και κινητής τηλεφωνίας.

Ατού της επιχείρησης είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός χρηστών και ειδικά η πρωτοκαθεδρία της στη μεγάλη και ταχύτατα αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή