ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδίπλωση για τον ΕΝΦΙΑ – Εξι δόσεις εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

anadiplosi-gia-ton-enfia-amp-8211-exi-doseis-exetazei-to-ypoik-2141597

Σε αναδίπλωση ​αναγκάζεται η κυβέρνηση ​ως προς τον αριθμό των δόσεων​ του ΕΝΦΙΑ​,​ μετά τις αντιδράσεις που ​προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Τρυφωνα Αλεξιάδη για ​εξόφλησή του σε τέσσερις δόσεις.

Συγκεκριμένα, ​με νέες δηλώσεις του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ)​, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως​ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να αυξήσει σε έξι τον αριθμό των δόσεων για την ​εξόφληση του ΕΝΦΙΑ​​ σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι για την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ο νόμος προβλέπει την καταβολή του φόρου σε μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος κάθε έτους με αποτέλεσμα για φέτος να προκύπτουν 4 δόσεις με πρώτη τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει τον ​ ίδιο μήνα​.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθήσουν σχετική ρύθμιση, όπως έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή του φόρου από τους φορολογούμενους θα επιμηκυνθεί έως και τον Φεβρουάριο του 2017. ​

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στο Real, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ​είχε αναφέρει ότι τα εκκαθαριστικά για το φόρο ακινήτων θα εκδοθούν, κατά πάσα πιθανότητα, το Σεπτέμβριο ώστε το σύνολο του προβλεπόμενου φόρου να καταβληθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καλούνταν να καταβάλλουν την οφειλή τους σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος) και, συνεπώς, θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με υψηλότερο ποσό καταβολής, σε σχέση με αυτό που ανέμεναν.

Διευκρινίσεις Αλεξιάδη για τον ΕΝΦΙΑ

Σε νεότερη δήλωσή του για τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών αναφέρει:

Με αφορμή την προσπάθεια παρερμηνείας δηλώσεών μου στο ραδιόφωνο (ευτυχώς υπάρχει το πλήρες ηχητικό απόσπασμα) διευκρινίζω ότι:

1. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι για να χορηγηθούν εκπτώσεις ή για να ανασταλεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση – υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

2. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ διενεργείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με 1η δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και τελευταία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

3. Από την πρώτη μέρα έναρξης των φορολογικών δηλώσεων τονίζω σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ακριβώς για να έχουμε δυνατότητα πολλών μηνιαίων δόσεων στον ΕΝΦΙΑ. 4. Ειδικά για το 2015 και λόγω καθυστέρησης στην τελική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ παρατάθηκαν κατά δύο μήνες (με ειδική διάταξη νόμου) και πληρώθηκαν σε 5 μηνιαίες δόσεις.