Πάνω από 7 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου

Πάνω από 7 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα χρέη του Δημοσίου μέσα σε ένα μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Συνολικά, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και οι επιστροφές φόρων που εκκρεμούν ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ (7,02 δισ) στα τέλη Μαΐου από 6,7 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Απριλίου, αναδεικνύοντας το πρόβλημα ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου και το πόσο σημαντική ήταν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αποδέσμευση των υποδόσεων.

Πλέον, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αξιοποίηση των σχετικών κεφαλαίων για τη μείωση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ώστε να δοθεί ανάσα στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα περισσότερα χρέη τα έχουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία έφτασαν στα 3 δισ. ευρώ το τέλος Μαΐου από 2,8 δισ. που ήταν έναν μήνα νωρίτερα.

Ακολούθησαν τα νοσοκομεία με οφειλές 1,1 δισ. ευρώ, τα υπουργεία με 676 εκατ. ευρώ, τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου με 554 εκατ. ευρώ και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, με 327 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα οι φόροι που δεν είχε επιστρέψει το Δημόσιο έφτασαν στο τέλος Μαΐου στα 1,26 δισ. από 1,18 δισ. που ήταν τον Απρίλιο.

Παράλληλα, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016 έφτασε στα 2,5 δισ. όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα ήταν στα 463 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή