Λαγκάρντ: «Δεν θα αποτύχει το πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ»

Λαγκάρντ: «Δεν θα αποτύχει το πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ»

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα σημαίνει και αποτυχία του προγράμματος, όπως δήλωσε χθες η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Η δήλωση αυτή δείχνει ότι στο Ταμείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχουν με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΔΝΤ, παρά την ξεκάθαρη θέση της Ευρωζώνης ότι θα πρέπει να είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως «μια πιθανή μη συμμετοχή του Ταμείου δεν σημαίνει και την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος». Χαρακτηρίζοντας το ΔΝΤ τον «βολικό αποδιοπομπαίο τράγο στην Ελλάδα», πρόσθεσε ότι «το Ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, υιοθετηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και φυσικά εφ’ όσον το χρέος αποδειχθεί βιώσιμο».

Πάντως, από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, κατέστησε σαφές χθες ότι η Ευρωζώνη δεν έχει σκοπό να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για άμεση λήψη μέτρων σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους. «Το ΔΝΤ θα ήθελε να έχουμε απόφαση νωρίτερα. Ομως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν συμφωνούν με αυτό», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos και συμπλήρωσε ότι «σήμερα δίνουμε το 90% των χρημάτων, το ΔΝΤ μόνο το 10%. Δίνουμε πολύ μεγαλύτερα ποσά από ό,τι μπορεί να δώσει το ΔΝΤ και με πολύ χαμηλότερα επιτόκια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή