Σε αναζήτηση συναίνεσης για τα εργασιακά

Σε αναζήτηση συναίνεσης για τα εργασιακά

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινό μέτωπο με τους κοινωνικούς εταίρους σε πρώτη φάση και με τα πολιτικά κόμματα σε δεύτερο χρόνο επιδιώκει να διαμορφώσει ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλος, για τη θέση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση με την τρόικα σχετικά με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του 2ου ελέγχου του προγράμματος. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, εξέφρασε την αισιοδοξία του από τις Βρυξέλλες ότι από εδώ και στο εξής κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη.

Ο κ. Κατρούγκαλος χθες συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, με στόχο να προκύψει ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο για τα ζητήματα των εργασιακών αλλαγών. Μάλιστα, οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει έως την Παρασκευή να συντάξουν ένα «κοινό κείμενο, το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα» δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «πιστεύουμε ότι στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα της επιστροφής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Το «εθνικό κοινωνικό μέτωπο», στο οποίο προσβλέπει ο κ. Κατρούγκαλος, «θα μας βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών, που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας» όπως δήλωσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον ρόλο που διαδραματίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως το Ταμείο έκανε λόγο σε έκθεσή του για την ελληνική αγορά εργασίας και τις αλλαγές που απαιτούνται, κατά τη γνώμη του, επικεντρώνοντας στο καθεστώς του κατώτατου μισθού και των ομαδικών απολύσεων. Επίσης, έκθεση της τρόικας έβαζε στο στόχαστρο και τον συνδικαλιστικό νόμο και το δικαίωμα στην ανταπεργία.

«Δεν τίθεται θέμα περαιτέρω συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών, τίθεται ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε χθες ο κ. Κατρούγκαλος. Μετά τη χθεσινή συνάντηση, η ΕΣΕΕ ανακοίνωσε πως στη συζήτηση ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε την ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, περιγράφοντας ως θέματα υπό συζήτηση την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης, υποστήριξε ότι κάθε συζήτηση για 13ο και 14ο μισθό από πλευράς κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε σκέψη κατάργησής τους, αλλά αυτό δεν το συμμερίζονται όλοι οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ. Επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσει το «ξεπάγωμα» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις και το «lock out» (ανταπεργία) η ΕΣΕΕ επιθυμεί έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «μπορεί να υπάρξει μία εθνική γραμμή, αρκεί να γίνει κατανοητό ότι είναι αδιανόητο στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα της τεράστιας ύφεσης, δεν μπορεί να υπάρχει απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, δεν μπορεί να υπάρχει ανταπεργία, δεν μπορεί να μην υπάρχει προστασία της συλλογικής δράσης και κυρίως πρέπει να υπάρχει ένα σαφές και κινούμενο στα ευρωπαϊκά πλαίσια, πλαίσιο διαπραγματεύσεων εθνικών και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος στο περιθώριο του χθεσινού Ecofin εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «κάθε αξιολόγηση αναμένω να είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη» και δήλωσε πως «εμείς κερδίζουμε από τη γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος, έχουμε μία καλή ομάδα και έναν συντονιστή που μας κρατάει όλους ενήμερους στο τι πρέπει να κάνουμε».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και τη στελέχωση του Εποπτικού του Συμβουλίου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Για το θέμα των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών, ο υπουργός αρκέστηκε να δηλώσει πως «ακόμα δεν έχω τις προτάσεις όσον αφορά τις προτάσεις του ΤΧΣ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή