ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δημοσιότητα και οι οφειλέτες Ταμείων – τι προβλέπεται για ΕΝΦΙΑ και εισαγόμενα ΙΧ

sti-dimosiotita-kai-oi-ofeiletes-tameion-amp-8211-ti-provlepetai-gia-enfia-kai-eisagomena-ich-2142410

Μετά τους οφειλέτες προς το Δημόσιο, και τα ονόματα όσων οφείλουν ποσά άνω των 150.000 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να δημοσιοποιούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Με σειρά άλλων διατάξεων, μεταβάλλεται ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα ενώ προβλέπεται η κατάργηση έκπτωσης επί του ΕΝΦΙΑ (50% ή 100% ανάλογα με την ανεργία και το εισόδημα) εφόσον έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ευρώ.

Η υποχρεωτική διατήρηση στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών περιορίζεται στα τρία από τα πέντε χρόνια, ενώ περνά ευνοϊκή ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας μεταχειρισμένων οχημάτων που έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό (τα τέλη θα υπολογίζονται με βάση την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης και όχι εισαγωγής στην Ελλάδα).

Συγκεκριμένα για τα Ι.Χ., προβλέπεται ότι κριτήριο για τον υπολογισμό των τελών των οχημάτων με βάση τους ισχύοντες και σήμερα πίνακες θα είναι πλέον ο χρόνος πρώτης ταξινόμησης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρα της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που εισάγονται στην Ελλάδα δεν θα υπολογίζονται με βάση την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησής τους στη χώρα μας αλλά με βάση την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας στο εξωτερικό και άρα θα λογίζονται ως παλαιότερα οχήματα.

Ως προς τον ΕΝΦΙΑ, επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκπτωσης στο φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, δεν χορηγείται, εφεξής, επί του ΕΝΦΙΑ η έκπτωση 50% και 100%  σε φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ευρώ και 600 ευρώ, αντίστοιχα.