Δάνεια 100 εκατ. με ευνοϊκούς όρους από ΕΤΕ σε μικρομεσαίους

Δάνεια 100 εκατ. με ευνοϊκούς όρους από ΕΤΕ σε μικρομεσαίους

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ θα διοχετεύσει η Εθνική Τράπεζα σε πάνω από 350 ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) με ευνοϊκούς όρους, όπως μειωμένες απαιτήσεις παροχής εγγυήσεων και μειωμένο κόστος χρηματοδότησης. Οι εταιρείες θα μπορούν να δανείζονται είτε για κεφάλαιο κίνησης είτε για δάνειο παγίων, με ελάχιστο ποσό ανά επιχείρηση 10.000 ευρώ και μέγιστο ποσό το 1,5 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια θα δοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «COSME», αξιοποιώντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, κεντρικού πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη χθες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, επεσήμανε σε δηλώσεις του τη σημασία που έχουν οι ΜμΕ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος COSME με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτών και στην πραγματοποίηση δράσεων που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης», υπογράμμισε.

Οι ΜμΕ αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, καλύπτοντας το 75% της δραστηριότητας του εταιρικού τομέα (έναντι 58% στην Ε.Ε.), το 60% των εξαγωγών (έναντι 45% στην Ε.Ε.) και το 87% της απασχόλησης (έναντι 67% στην Ε.Ε). Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πληγεί περισσότερο από την παρατεταμένη κρίση και σημειώνουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της τάξης του 35% την τελευταία επταετία (έναντι πτώσης 15% στον υπόλοιπο εταιρικό τομέα).

Ωστόσο, σύμφωνα με την εξαμηνιαία μελέτη συγκυρίας των ΜμΕ, οι επιχειρήσεις που έχουν επιβιώσει αρχίζουν να επιδεικνύουν σημάδια δυναμισμού, με το 40% του τομέα πλέον να δηλώνει αναπτυξιακό σχεδιασμό (έναντι μόλις 20% το 2012), ο οποίος αντικατοπτρίζεται και σε μια σταδιακή αύξηση των απασχολουμένων κατά 7% την περίοδο 2013 – 2015 (έναντι μείωσης 30% την περίοδο 2008 – 2013). Ως αιχμές των επεκτατικών στρατηγικών των ΜμΕ, ξεχωρίζουν η εξωστρέφεια και η καινοτομία, με το 40% του τομέα να πραγματοποιεί πωλήσεις στο εξωτερικό και το περίπου 33% να επενδύει στην καινοτομία.

Η συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων συνεπάγεται άμεση χρηματοδότηση και υποστήριξη της ρευστότητάς τους, με στόχο την ανάπτυξη των εργασιών τους, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την εμπιστοσύνη των εμπλεκομένων, συνδυάζοντας την αξιοπιστία και τα κεφάλαια του Ταμείου, την τεχνογνωσία και τη μακρά σχέση της Εθνικής Τράπεζας με την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η δράση αυτή είναι η πρώτη σειράς ενεργειών της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο την ενίσχυση των ΜμΕ στην Ελλάδα. Ακολουθεί η υπογραφή συμφωνίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EaSI για την παροχή με ευνοϊκούς όρους μέχρι 25.000 ευρώ, κατά περίπτωση, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή