Στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων η Ελλάδα

Στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων η Ελλάδα

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastracture Investment Bank – ΑΙΙΒ) αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Το επίσημο αίτημα θα υποβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών εντός του Αυγούστου, ενώ ως διαπραγματευτής και εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς ορίστηκε ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Η συνεισφορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΙΙΒ υπολογίζεται στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτούν τα τέσσερα πρώτα χρόνια, σε τέσσερις ετήσιες δόσεις των 500.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα δοθούν αφού εκτιμηθεί το τελικό ύψος του μετοχικού κεφαλαίου με βάση τον αριθμό των μελών και το ποσό που συνεισέφερε η κάθε χώρα. Το ελληνικό αίτημα θα εξετασθεί κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΙΙΒ στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 και εφόσον εγκριθεί θα κατατεθεί στη Βουλή προς επικύρωση το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ΑΙΙΒ θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσουν ελληνικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα και στην υπόλοιπη Ασία, καθώς και έργα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα από εταιρείες ασιατικών κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή