Ιδέες για ένα μοντέλο αναπτυξιακής πολιτικής για την Ελλάδα

Ιδέες για ένα μοντέλο αναπτυξιακής πολιτικής για την Ελλάδα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επτά χρόνια της βαθιάς κρίσης την οποία εξακολουθεί να διέρχεται η Ελλάδα οι προσπάθειες για εκ νέου επινόηση ενός μοντέλου που θα επιτρέπει στην Κεντροαριστερά να διεκδικήσει ξανά τη θέση της στο επίκεντρο της πολιτικής είναι ελάχιστες. Οι πιο ενδιαφέρουσες ανάμεσά τους είναι ακόμη λιγότερες. Μία από αυτές τις προσπάθειες ξεδιπλώνεται στο βιβλίο του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη «Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός» (κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις «Παπαζήση») και περιλαμβάνει αρκετά πρακτικά δείγματα μιας προοδευτικής και αναπτυξιακής πολιτικής πλατφόρμας που δεν εκδιπλώνεται εν κενώ αλλά με βάση και την εξαιρετικά περίπλοκη διεθνή συγκυρία.

Οπως δηλώνει ο συγγραφέας στον πρόλογό του, η δική του γενιά βρέθηκε στην πολύ δυσάρεστη θέση να λάβει δύσκολες αποφάσεις, για λογαριασμό της προηγούμενης αλλά και της επόμενης γενιάς. Αποφάσεις για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και για να διαμορφωθούν νέες συνθήκες ξεπεράσματος της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης της χώρας. Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο έχουν ως πυρήνα την πεποίθηση του συγγραφέα ότι η υπέρβαση της κρίσης δεν μπορεί παρά να στηριχθεί πάνω σε δύο υπόβαθρα: Πρώτον, την υιοθέτηση και εφαρμογή προοδευτικών μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου αλλά και του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας (π.χ. Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη, χωρικός σχεδιασμός, Κοινωνική Αλληλεγγύη, στήριξη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας). Το δεύτερο υπόβαθρο όπως το εκθέτει ο Γιάννης Μανιάτης είναι βαθύτερο, ιδεολογικό: Μιλά για έναν σύγχρονο «Προοδευτικό Πατριωτισμό», ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τη μισαλλόδοξη χρήση του όρου. Ο «Προοδευτικός Πατριωτισμός» του Γιάννη Μανιάτη είναι συστατικό μιας χώρας με εθνική αυτοπεποίθηση αλλά και εξωστρέφεια που θα βασίζεται στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τον κομβικό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως κόμβος ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου. Οπως το θέτει ο ίδιος πρόκειται για έναν πατριωτισμό «μάχιμη δύναμη του δυτικού κόσμου, που πιστεύει στις δυνάμεις της πατρίδας, όχημα για την εθνική ανόρθωση, τον αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τη δυνατότητά μας να παράγουμε εθνικό πλούτο, τις προοπτικές που διαμορφώνουμε όταν είμαστε εξωστρεφείς και με αυτοπεποίθηση, όταν στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας που παράγουν καινοτομία, που είναι ανταγωνιστικές. Το βιβλίο σίγουρα συνεισφέρει στον γόνιμο δημόσιο διάλογο που η ελληνική κοινωνία οφείλει να κάνει, στην προσπάθεια της να ξεπεράσει την κρίση δημιουργικά, χωρίς να αφήνεται στις σειρήνες της ήττας και της ενδημικής μιζέριας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή