ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Εθνική αποπλήρωσε τα «ομόλογα Αλογοσκούφη»

i-ethniki-apoplirose-ta-omologa-alogoskoyfi-2144138

Στην αποπληρωμή των τίτλων που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του νόμου για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος του 2008 (νόμος Αλογοσκούφη) προχώρησε η Εθνική Τράπεζα. Η αποπληρωμή των εγγυήσεων ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και αμέσως μετά η τράπεζα προχώρησε στην ακύρωση και διαγραφή των τίτλων που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 η τότε κυβέρνηση είχε προχωρήσει στη θέσπιση μέτρων για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.

Οπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Τράπεζα, με την αποπληρωμή των ομολόγων που είχαν εκδοθεί, έπαυσε και η υποχρέωση για την εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιουνίου ολοκληρώθηκε και τυπικά η πώληση του 99,81% της θυγατρικής της στην Tουρκία Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (Qatar National Bank – QNB).

Η πώληση έγινε έναντι 2,75 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον η QNB ανέλαβε την υποχρέωση να αποπληρώσει δάνειο μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 910 εκατ. δολαρίων, που είχε χορηγήσει η ΕΤΕ στη Finansbank. Ετσι το συνολικό όφελος για τον όμιλο Εθνικής σε ρευστότητα θα ανέλθει στα 3,6 δισ. ευρώ.

Στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης η Εθνική Τράπεζα πέτυχε την επιστροφή της σε θετική τροχιά, παρουσιάζοντας κέρδη ύψους 21 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 263 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Αν δεν υπολογιστούν διάφορα έκτακτα αποτελέσματα, η κερδοφορία της στο α΄ τρίμηνο ανήλθε στα 87 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, οι βασικοί στόχο για τη φετινή χρονιά είναι η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, η αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και η υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και θα επιταχύνει τη βελτίωση της ρευστότητας, την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.