Αυξήθηκαν 1,04 δισ. ευρώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και εταιρειών τον Ιούνιο

Αυξήθηκαν 1,04 δισ. ευρώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και εταιρειών τον Ιούνιο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ η αύξηση καταθέσεων τον περασμένο Ιούνιο στις τράπεζες, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 761 εκατ. και των νοικοκυριών κατά 358 εκατ. Ετσι, στο τέλος Ιουνίου οι καταθέσεις ανήλθαν στα 122,74 δισ. ευρώ έναντι 121,7 δισ. στο τέλος Μαΐου. Παρά τη βελτίωση των καταθέσεων, επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα, από τις αρχές του έτους καταγράφεται μείωση κατά 634 εκατ. και παραμένουν καθηλωμένες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών!

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι η βελτίωση είναι αποτέλεσμα της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, της τουριστικής κίνησης και των προσδοκιών για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά αποφασιστικά η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές της εβδομάδας. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η εξαίρεση από τους περιορισμούς του «νέου χρήματος» θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του χρόνου αν η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ανακοίνωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα 1η Αυγούστου οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες μηχανογραφικές προσαρμογές των συστημάτων τους προκειμένου να ικανοποιήσουν, με αναδρομική ισχύ από 22/6/2016, όλες τις άρσεις των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων που υιοθετήθηκαν. Σημειώνει ότι τα συστήματα των τραπεζών μελών της ΕΕΤ έχουν ήδη προσαρμοστεί, από την Παρασκευή, 22 Ιουλίου, προκειμένου μετρητά που δεν ανελήφθησαν κάποια ημέρα ή ημέρες να μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η δέσμη μέτρων για τη χαλάρωση των capital controls περιλαμβάνει: την εξαίρεση του «νέου χρήματος» (δηλαδή χρημάτων που θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα μέσω καταθέσεων) από τον περιορισμό στις αναλήψεις, τη δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά 15θήμερο έναντι των 420 ανά εβδομάδα που ίσχυε πριν, πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων, αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου, που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά σήμερα μπορούν να επανεξαχθούν στο σύνολό τους, αλλά η ανάληψη στο εσωτερικό αυξήθηκε στο 30% από 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή