«Λουκέτο» 48 ωρών σε επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις

«Λουκέτο» 48 ωρών σε επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείσιμο επιχειρήσεων για 48 ώρες προβλέπει απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Γ. Πιτσιλή, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τους επαγγελματίες να κόβουν αποδείξεις. Το «λουκέτο» θα επιβάλλεται από τους ελεγκτές όταν εντοπίζουν ότι οι επιχειρήσεις, καταστήματα και επαγγελματικές εγκαταστάσεις δεν έχουν εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία των μη εκδοθέντων παραστατικών ξεπερνά τα 500 ευρώ. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αυστηροποίησης των προστίμων και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών να εντείνει τους ελέγχους για φοροδιαφυγή. Οπως διευκρινίζεται στην απόφαση του ΓΓΔΕ, το μέτρο εφαρμόζεται με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο κατόπιν σχετικής ειδικής εντολής ελέγχου του γενικού γραμματέα, εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση πλέον των δέκα παραστατικών στοιχείων ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, τα μη εκδοθέντα ή το μη εκδοθέν παραστατικό στοιχείο υπερβαίνει σε αξία τα 500 ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Πιτσιλής ζητεί από τους προϊσταμένους και τα αρμόδια στελέχη των εφοριών να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δίνει η ΓΓΔΕ για την εφαρμογή του μέτρου:

• Ο προϊστάμενος της εφορίας εξουσιοδοτείται να υπογράφει «Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων» την ειδική εντολή ελέγχου για την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία για 48 ώρες.

• Αμέσως μετά γνωστοποιείται στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα η πράξη αναστολής λειτουργίας και ζητείται η συνδρομή της αστυνομικής αρχής.

Επίσης, στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης τοποθετείται ταινία με τον τίτλο της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την ένδειξη «σφραγίστηκε μέχρι (ημερομηνία – ώρα), βάσει της με αρ. πράξης αναστολής λειτουργίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή