ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές όταν πληρώνουν μέσω POS

06s1creditcard

Τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά την εσωτερική λειτουργία των επιχειρήσεων και δεν αποτελούν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ τα αποδεικτικά πληρωμής των ειδικών μηχανημάτων (POS) δεν αντικαθιστούν τις αποδείξεις οι οποίες πρέπει να εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.

Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε οδηγίες της προς τους φορολογουμένους με αφορμή συγκεκριμένα κρούσματα, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες της αλλά και από καταγγελίες φορολογουμένων.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εφιστά την προσοχή των φορολογουμένων στα εξής:

• Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κ.λπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων για κάθε είδος που σερβίρουν στο τραπέζι.

• Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).

• Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.

• Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα –βάσει νόμου– να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αγοράζετε.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, συνεχίζει τους ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.