Η περίπτωση ΔΕΣΦΑ και τι θα γίνει με ΑΔΜΗΕ

Η περίπτωση ΔΕΣΦΑ και τι θα γίνει με ΑΔΜΗΕ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πουθενά δεν είναι εμφανέστερη η δυστοκία της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις –και μνημονιακές υποχρεώσεις– από ό,τι στο άνοιγα της αγοράς ενέργειας. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, διαγωνισμός κατοχυρωμένος στη Socar, επεβίωσε των αξιώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγές στα ποσοστά που θα αποκτούσε η αζέρικη εταιρεία, αλλά δύσκολα λέγεται πως θα επιβιώσει της τροπολογίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θέτει νέα δεδομένα στη διαμόρφωση των τιμολογίων χρήσης του δικτύου του ΔΕΣΦΑ και περιορίζει τα μελλοντικά έσοδα της εταιρείας.

Στον ΑΔΜΗΕ μπορεί να εμφανίστηκαν τέσσερις οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την εξαγορά του 24% των μετοχών του, στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής στρατηγικού επενδυτή που ξεκίνησε πρόσφατα (η ιταλική TERNA, η γαλλική RTE και oι κινεζικές State Grid και South Power Grid), αλλά κύκλοι της εταιρείας, και της μητρικής της ΔΕΗ, διατυπώνουν σοβαρότατες επιφυλάξεις για το κατά πόσον η όλη διαδικασία μερικής αποκρατικοποίησης που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για να αποφευχθεί η πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι τεχνικά αλλά και νομικά εφικτή, όχι μόνον εντός των προθεσμιών που έχει δεσμευτεί στους δανειστές να τηρήσει η κυβέρνηση αλλά ούτως ή άλλως…

Υπενθυμίζεται πως αντί της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου η κυβέρνηση επέλεξε να παραχωρηθεί το 24% των μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή, το 25% σε εταιρεία που θα ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στο κράτος και το υπόλοιπο 51% να μεταφερθεί σε εταιρεία συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ και η οποία θα μεταφέρει στη συνέχεια τις μετοχές στους μετόχους της. Ετσι, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔΕΗ (Δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ, θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές) θα καταστούν εμμέσως μέτοχοι του 51% του ΑΔΜΗΕ. Η εταιρεία συμμετοχών αυτή θα υποβάλει στη συνέχεια αίτηση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Εάν δεν ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα όλα τα παραπάνω έως τα τέλη του 2016 – αρχές 2017, τότε οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως θα ζητήσουν απευθείας πώληση του 51%. Φυσικά η κυβέρνηση έχει διά του ΚΥΣΟΙΠ εγκρίνει το πρόγραμμα αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ από τις 20 Μαΐου (ΦΕΚ Β΄ 1472/25.05.2016) όπου προβλέπεται και η πώληση του 17% της ΔΕΗ, με την οποία ο συνυπογράφων την παραπάνω απόφαση υπουργός Ενέργειας δήλωσε σε συνέντευξή του, προχθές Κυριακή, πως όχι μόνον είναι κατηγορηματικά αντίθετος αλλά και πως αυτή είναι και η θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή