Μοσκοβισί: Σταδιακή η εφαρμογή των μέτρων για το ελληνικό χρέος

Μοσκοβισί: Σταδιακή η εφαρμογή των μέτρων για το ελληνικό χρέος

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικόλογη απάντηση έδωσε η Κομισιόν στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, παραπέμπει στην απόφαση του Εurogroup του Μαΐου, αποφεύγοντας έτσι να δώσει ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ υπενθυμίζει τη δήλωση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά το πρόγραμμα, μεσοπρόθεσμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια».

Ταυτόχρονα η Κομισιόν, δια στόματος Μοσκοβισί, επιβεβαιώνει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του Εurogroup, όπου μεταξύ άλλων περιγράφεται η λήψη συμπληρωματικών μέτρων για το χρέος, όπως η αντικατάσταση του δημόσια χρηματοδοτούμενου χρέους με ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο χρέος ή πιθανή ευελιξία «για να καλυφθεί η αβεβαιότητα όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων».

O Π. Μοσκοβισί σημειώνει πως το Eurogroup «συμφώνησε σε δέσμη μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμόζονται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες για την κάλυψη του συμφωνηθέντος δείκτη για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και θα υπόκεινται στους προκαθορισμένους όρους του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και του ΔΝΤ όπου επανειλημμένως έχουν δηλώσει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο άλλα και τις προτάσεις που έχει κάνει το ίδιο το ΔΝΤ και ο ESM για την ελάφρυνσή του, ζητάει από την Κομισιόν λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζεται. Τέλος, καλεί την Κομισιόν να αξιολογήσει και να τοποθετηθεί πάνω στις προτάσεις που μιλούν για μείωση του χρέους σε ποσοστά κάτω του 100% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή